Zabavnik pre Zabavnika & Tribina: Strip mitologija

Program Centra za umetnost stripa
17:00 Zabavnik pre Zabavnika: Druženje Zabavnikovaca i ekskluzivno predstavljanje broja „Politikinog Zabavnika“ od 9. juna
18:00 Tribina: Strip mitologija – predstavljanje nove edicije IK „Pčelica“

Već osam decenija „Politikin Zabavnik“ toliko utiče na naše živote da je odavno prekoračio svoje papirne stranice. Zato organizujemo druženje Zabavnikovaca, ali i ekskluzivno, dan ranije, predstavljanje broja od 26. maja — uz nagradno deljenje primeraka, žive rubrike, ekskluzivne informacije i goste iznenađenja.

Podsećamo da je upravo „Politikin Zabavnik“ jedan od samo tri lista koji izlazi od pre Drugog svetskog rata na našim prostorima (uz list „Politika“ i „NIN“). Izrastao je u instituciju bez koje odrastanje gotovo da i nije bilo moguće. Po nekim istraživanjima rađenim devedesetih utvrđeno je da su bezmalo svi čitaoci dnevnih novina u Srbiji u jednom trenutku bili čitaoci „Politikinog Zabavnika“. Tvorci „Zabavnika“ ozbiljno su shvatili svoj zadatak i kroz zanimljive rubrike o svetu nauke, prirode i prošlosti izgradili ovu svojevrsnu ustanovu kulture. Malo pouke, malo zabave, sve ilustrovano da pobudi maštu i eto „Zabavnikovog“ recepta za očuvanje one najlepše dečije znatiželje koju bi svaki čovek dok je živ trebalo da nosi u sebi. „Zabavnik“ je i velika enciklopedija najboljih stripova koji su ikada nacrtani u svetu.

Redakcija lista danas ima stotine probranih saradnika koji pišu, slikaju, crtaju i izmišljaju, među njima ima i članova Akademije nauka, profesora univerziteta, slikara, lekara, astronoma, biologa, istoričara, profesora jezika i književnosti, grafičara…

***********************

Interesovanje za stripsku kulturu ne jenjava, ali je ponekad ograničeno na uži krug stvaralaca i ljubitelja devete umetnosti. S ciljem popularisanja stripa kao prelazne forme između likovne i književne umetnosti i širenja interesovanja za strip među mlađim generacijama, Izdavačka kuća „Pčelica“ je objavila ediciju „Strip mitologijaˮ, koja se pokazala podjednako zanimljiva deci, mladima, ali i odraslim ljubiteljima stripa.

Serija od dvanaest stripova u boji donosi mitološke i legendarne priče starogrčke, japanske, nordijske, kineske i britanske kulture. Za crteže ovih izdanja zaduženi su vrhunski autori koji su se proslavili radeći za Dark Horse, DC i Marvel. Vizuelnom stilskom raznolikošću putem ove edicije mlada publika u Srbiji ima priliku da se upozna sa svetskim trendovima stripske kulture i stekne uvid u njeno bogatstvo. S druge strane, ovo je dobra prilika i za upoznavanje sa različitim mitovima i legendama, ali i njihovim ključnim junacima kao što su Persej, Tor i Loki, Amaterasu, Herakle, Robin Hud, kralj Artur, Tezej, Beovulf i Guan Ju.

Umetničkim kvalitetima, i na planu ilustracije i na planu scenarija, „Strip mitologijaˮ predstavlja dobar početak za ulazak u svet stripa. Ni iskusnija publika neće biti razočarana i rado će se vraćati poznatim autorima i pričama u tehnički bogato opremljenim stripovima.

Komentari