Tribina: “Sudija Dred: Dete pravde je među nama!”

Program Centra za umetnost stripa
Treća knjige o Sudiji Dredu pod naslovom „Dete pravde“ donosi jednu od najpoznatijih priča iz klasičnog perioda kultnog britanskog stripskog serijala. Scenario su napisali Džon Vagner i Alan Grant, a crtež je poveren velikanima britanskog stripa – Brajanu Bolandu, Ronu Smitu i Majku Makmanu.

Najobimnija knjiga o Sudiji Dredu do sada na srpskom, u izdanju novosadskog „Komika“, nastavlja ediciju otvorenu knjigama „Presuda je smrt!“ i „Dan kada je zakon umro“. Knjiga sadrži i epilog, dodatak u vidu epizode koju je nacrtao Brajan Boland, i koja je obično izostavljana u ranijim izdanjima epopeje „Dete pravde“, kao i galeriju naslovnih strana i ilustracija. Knjigu je likovno oblikovao Ivica Stevanović, a preveo Kristijan Relić.

„Njega ne zanimaju motivi koji stoje iza nečijih postupaka, on nema samilosti, i nikome ne pruža drugu šansu. Njega, zapravo, ni ne interesuje pravda – njega interesuje isključivo zakon. Sudija Dred je jedan od najpopularnijih svetskih stripova i najverovatnije najpopularniji britanski strip još od svog nastanka 1977. godine, kada su ga stvorili Džon Vagner, Karlos Ezkuera i Pat Mils. Sudije su neka vrsta superpolicajaca. Oni su u isto vreme i tužilac, i porota, i sudija, i imaju pravo da presudu donose na licu mesta. Opremljeni su oklopom, pištoljima sa šest različitih vrsta municije, i kompjuterizovanim motorciklima naoružanim topovima, kojima krstare gradom deleći instant pravdu. Najjači, najbrutalniji i najrevnosniji sudija je, naravno, Sudija Dred.“ — Trablmejker

 

O CENTRU ZA UMETNOST STRIPA; BEOGRAD: Centar za umetnost stripa je programska celina, prva svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Centar u Domu omladine Beograda i kroz gostovanja organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo. Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa” iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama.

Komentari