Tribina: Kōkaku Kidōtai: Ghost in the Shell

Tribina društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”
Govore: Sofija Vuković i Jelena Jokanović
Ghost in the Shell je jedan od ikoničkih naslova kiberpanka. Autor Masamune Širo je posle priznanja za mange AppleSeed (1985) i Dominion (1986), kroz Ghost in the Shell (1989) nastavio produbljivanje tema kiberpanka, spajanja čoveka i kompjutera, i uticaja tehnologije na filozofiju, društvo i čoveka, sublimirano u naslovnicama na formu nagu žene opremljene razornim oružjem i ožičenom konekcijom ka virtuelnom svetu.

Adaptaciju u anime iz 1995. je režirao Mamoru Ošii, koji je od izvorne mange napravio kultni filozofski akcijaš, sa dotad neviđenim spojem vrhunske animacije i kompjuterske grafike, čije su teme potcrtane muzikom Kendžija Kavaija. Iste godine se pojavio i prevod mange na engleski, što je pokrenulo svetsku popularnost franšize. Širo je nastavio rad na GITS mangama, a usledilo je još adaptacija u anime i video igre. Najnovija je filmska adaptacija “po motivima” izvornika iz 2017. u režiji Ruperta Sandersa sa Skarlet Johanson u ulozi Majora, koja je nedavno prikazivana u našim bioskopima.

Anime “Duh u oklopu” (Ghost in the Shell) se često označava kao jedan od najboljih i najuticajnih anima svih vremena, koji je postavio nove granice i uticao na buduće generacije fanova i stvaraoca. Na tribini, osim o franšizi pričaćemo i o “odlasku” kiberpanka, rodu i polu u virtuelnom okruženju, “Manifestu kiborga” u 21. veku, najavama Elona Maska a potom i Fejsbuka o novim “bliskim” tehnologijama direktne interakcije uma i kompjutera…

Komentari