Zabavnik pre Zabavnika & Promocija grafičkog romana „Prozor“

Program Centra za umetnost stripa
17:00 Druženje Zabavnikovaca i predstavljanje broja „Politikinog Zabavnika“ od 26. maja
18:00 Strip autori Raške u poseti Beogradu i ekskluzivna promocija grafičkog romana „Prozor“ Srboljuba Nikića i Gorana Trajkovića

„Politikin Zabavnik“ je prva linija zabave i poslednja odbrana uljuđenosti i kulture!

Već osam decenija „Politikin Zabavnik“ toliko utiče na naše živote da je odavno prekoračio svoje papirne stranice. Zato organizujemo druženje Zabavnikovaca, ali i ekskluzivno, dan ranije, predstavljanje broja od 26. maja — uz nagradno deljenje primeraka, žive rubrike, ekskluzivne informacije i goste iznenađenja.

Podsećamo da je upravo „Politikin Zabavnik“ jedan od samo tri lista koji izlazi od pre Drugog svetskog rata na našim prostorima (uz list „Politika“ i „NIN“). Izrastao je u instituciju bez koje odrastanje gotovo da i nije bilo moguće. Po nekim istraživanjima rađenim devedesetih utvrđeno je da su bezmalo svi čitaoci dnevnih novina u Srbiji u jednom trenutku bili čitaoci „Politikinog Zabavnika“. Tvorci „Zabavnika“ ozbiljno su shvatili svoj zadatak i kroz zanimljive rubrike o svetu nauke, prirode i prošlosti izgradili ovu svojevrsnu ustanovu kulture. Malo pouke, malo zabave, sve ilustrovano da pobudi maštu i eto „Zabavnikovog“ recepta za očuvanje one najlepše dečije znatiželje koju bi svaki čovek dok je živ trebalo da nosi u sebi. „Zabavnik“ je i velika enciklopedija najboljih stripova koji su ikada nacrtani u svetu.

Redakcija lista danas ima stotine probranih saradnika koji pišu, slikaju, crtaju i izmišljaju, među njima ima i članova Akademije nauka, profesora univerziteta, slikara, lekara, astronoma, biologa, istoričara, profesora jezika i književnosti, grafičara…

***********************

U ovoj deceniji grad Raška je ubedljivo sebe postavio na mapu srpskog i jugoslovenskog stripa. U Raškoj se neumorno stvara, poučava, izlaže i objavljuje, tu deluju Klub likovnih umetnika „Raška škola“ i edicija „Deveti korak“, a svojevremeno je izlazio i zapaženi časopis za više naraštaja, Ras komik. Kritika glavnog toka mora pažljivo da prati razvoj novog, sada već oblikovanog, stripskog mikroregiona — Jugozapadne Srbije.

U okviru promocije biće premijera i novog grafičkog romana Prozor scenariste Srboljuba Nikića i crtača Gorana Trajkovića.

Po rečima iz pogovora Zorana Stefanovića: „Kao flipbuk — po definiciji, mrdajući strip! — ili filmska traka koju pregledamo na montažnom stolu, grafički roman Prozor scenariste Srboljuba Nikića i crtača Gorana Trajkovića, ta dva stuba stripske Raške škole, lagano prikazuje zaplete naših života. Kroz njegovo dramsko okno posmatramo istoriju moderne Srbije i višestruko ubijane, ali nedotučene Jugoslavije, gledajući time i sudbinu Planete. Prve reči romana su prikladne: Tata, izvini. Rečene su iz perspektive posebne generacije, rođene u ironičnom obilju Hladnog rata — sa tačke gledišta nas koji smo danas odrasli da znamo mnoge neizrečene tajne, ali i dalje naslućujemo da iza brda mrdaju još veće. No, iz romana prepoznajemo i da smo još Paja Patak u Betmenovoj odeći, večno dete koje i dalje čeka onaj najbolji Zabavnik, gumena igračka nervoznog patka u čeljustima ptičara…. (…) Ovim romanom koji sada već na tipično nikićevski i trajkovićevski način govori o svetu, Raška je sebe utvrdila kao stabilno utočište modernog grafičkog romana u Srbiji.“


_________________________
O CENTRU ZA UMETNOST STRIPA; BEOGRAD: Centar za umetnost stripa je programska celina, prva svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Centar u Domu omladine Beograda i kroz gostovanja organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo. Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa” iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama.

Komentari