Dan Bojana M. Đukića

Program Centra za umetnost stripa

Povodom ciklusa programa obeležavanja 40 godina od osnivanja stripske grupe „Beogradski krug 2“ (1976), jedne od najvažnijih u Evropi, priređuje se autorsko veče i samostalna izložba njenog osnivača, Bojana M. Đukića, umetnika i pisca.

 

Đukić je rođen 1956. u Beogradu. Autor je stripova, animator, publicista i pedagog. Diplomirao je dramaturgiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti.

Jedan je od najvažnijih aktivista i popularizatora srpskog i jugoslovenskog stripa. Svoje stripove, scenarije, prikaze i eseje objavljivao je u najvažnijim jugoslovenskim specijalizovanim i nespecijalizovanim časopisima (Pegaz, izdanja „Dečjih novina“, „Forum Marketprinta“, „Vjesnika“, „Politike“…).

Pored autorskih stripova („Slonica Slavica“), kao crtač je radio i popularne komercijalne licencne serijale zapadnog porekla („Tom i Džeri“, „Bil i Bul“, „Kondor“). Na konkursu za strip lista Mladost 1988. osvojio je nagradu u kategoriji stripskog kaiša.

 

Od 1991. do 2008. živeo je u Londonu. Prve dve godine u Velikoj Britaniji proveo je kao animator „Amblimation/Universal pictures“ Ltd. studija Stivena Spilberga za animirane filmove. Nakon toga je bio samostalni crtač stripova za izdavača „Fleetway Editions“ (kreirao im je dve serije „Wonderboy“-a) i „Marvel Comics Group“. Bio je predavač vizuelne naracije i crtanja bez modela u „London Cartoon Centre“. Ilustrovao je udžbenik crtanja Encyclopedia of Cartooning Techniques (izdavač „Quarto Publishing“). Bio je jedan od urednika njujorškog Comics Interview i stalni kolumnista londonskog Comics Forum.

Po povratku u Beograd, Đukić se aktivno uključuje u domaću stripsku scenu kao aktivista (svojevremeno član odbora Međunarodnog salona stripa u Studentskom kulturnom centru), autor (započeo strip „Smešna strana srpske stvarnosti“ za beogradski dnevnik Press) i pedagog (serija predavanja o tehnikama stripa, velikim delima i autorima).

_________________________
O CENTRU ZA UMETNOST STRIPA; BEOGRAD: Centar za umetnost stripa je programska celina, prva svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Centar u Domu omladine Beograda i kroz gostovanja organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo. Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa” iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama.

Komentari