Turing Party @ Belgrade

Godina Alana Tjuringa

Bring Your Own Device + Revolutionary Online Education 2012

Organizacija: Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković“ i Dom omladine Beograda

Bring Your Own Device – institucije u Srbiji uglavnom nisu u mogućnosti da nabave savremenu opremu u domenu ličnih uređaja – gadžeta. Stoga korisnici usluga ovih institucija ostaju uskraćeni za najosnovniju informaciju o tome kako uređaji izgledaju i koje su njihove mogućnosti, što višestruko produbljuje informatički jaz između prosečnog kotrisnika iz Srbiji i onih iz razvijenih zemalja.Sa druge strane brojni pojedinci, zaposleni i prijatelji institucija, poseduju sopstvene uređaje i spremni su da podele informacije o njima. Koncept Bring Your Own Device omogućava da se na organizovan i zabavan način korisnicima pruži osnovna informacija o uređajima.

Revolutionary Online Education – Edukacija na daljinu, pomoću Interenta od aprila 2012. ulazi u potpuno novu fazu. Najuglednije institucije visokog obrazovanja (mitx.mit.edu, udacity.com …) počinju da čine dostupnim, u prvo vreme besplatno, celokupne kurseve i sertifikate za položene kurseve. Umesto dosadašnje mogučnosti da se posmatra snimljena nastava ili čitaju delovi materijala, korisnici sada imaju mogućnost da pohadjaju kurseve koji sadrže sve elemente edukativnog procesa kao i kursevi koji se odvijaju u fizičkom prostoru (domaći zadaci, lab vezbe, ispiti i mnogo toga drugog).
 

Ko je bio Alan Tjuring?

Tragični junak epohe, ekscentrični genije, ratni heroj i jedan od najvećih umova savremene civilizacije – Tjuring spada u one pojedince koji bi se mogli smatrati najodgovornijim za razvoj savremenih računara. Sto godina od njegovog rođenja, može se reći kako je Tjuring istovremeno vodio rat na tri fronta – konstruisanjem apstraktne Tjuringove mašine rešio je jednu od najmračnijih tajni matematike, vodio je šifrantski rat i zato konstruisao prvi praktičan kompjuter, da bi na kraju, značajno postavio temelje veštačke inteligencije i razvoja kibernetike.

Mada presudno značajan i za razvoj kompjutera i za robotiku, a uz to, i britanski ratni heroj, zbog svoje seksualne orijentacije Alan Tjuring je doživeo tragičnu sudbinu. Kao homoseksualac (Act of gross indecency), 1952. godine je surovo kažnjen hemijskom kastracijom i bio prognan iz vodećih istraživanja – dve godine kasnije izvršio je samoubistvo, zagrizavši jabuku u koju je ubrizgao cijanid. Britanske vlasti su nedavno uputile izvinjenje za diskriminaciju koju je doživeo ovaj heroj. (Vreme, S.Bubnjević)

http://www.turingcentenary.eu/

 

PROGRAM:

12.00 – 12.10 Intro by Dom omladine

12.10 – 12.25 O Tjuringu, MATF

12.20 – 12.30 Tjuringova jabuka (ljudska prava)

12.30 – 12.40 Revolutionary Online Education, Adam Sofronijević

12.45 – 12.50 Bring Your Own Device koncept

12.50 – 13.30 Devices attack! (iPad, iPhone, Kindle, Smart Board, Android)

Komentari