Promocija strip albuma “AVANTURE U GRADU SVETLOSTI”

Kultni strip album iz 80-ih, jednog od naših najdarovitijih crtača Dragana Lazarevića, koji je radio godinama za Francusko-belgijsko tržište pod pseudonimom Dragan de Lazare i scenariste Lazara Odanovića (pseudonim Lazzaro) nakon 23 godine od svoje francuske premijere, izašao je iz štampe i u Srbiji u izdanju novosadskog izdavača “Rosencrantz”.

Album obuhvata strip o pariskom taksisti slovenskog porekla Ivu Rokatanskom i kratak strip o Giletu Guliću, privatnom detektivu.

 

O autorima:

LAZAR ODANOVIĆ

Lazar Odanović je rodjen u Beogradu 13. Novembra 1957.

Prva scenarija za strip je napisao 1979. godine, sa crtačem Zoranom Kovačevićem za strip Nićifor za domacu strip reviju  “YU strip”.

Sa Božidarom Milojkovićem Bam-om radio je “Pacere”, a sa Zoranom Kovačevićem i Zdravkom Zupanom na licenciranom stripu “Tom i Džeri”. Sa Zupanom je radio i parodije na dečije stripove: “Patuljka Noska” i “Herloka Šolmsa” za zagrebački omladinski časopis.

Od 1984. godine Lazar Odanović počinje saradnju sa crtačem Draganom Lazarevićem. Njihov prvi projekat, strip “Zar”, objavljuje novosadski Dnevnik.

Gore pomenuta grupa autora, kojoj se priključuju Dragan Bosnić  i Dušan Reljić, 1987. godine kreira strip almanah “Kontejner” u kojem će se prvi put pojaviti strip table “Crno beli svet”,  kao i strip IV Rokatanski, koji će Lazarević i Odanović 1989. godine objaviti kao album i u Francuskoj.

Sa Draganom Lazarevićem objavio je i strip “X-ion”.

Sa gotovo istim autorima učestvovao je u izdavanju časopisa Finesa.

DRAGAN LAZAREVIĆ

Dragan Lazarević, poznatiji kao Dragan de Lazare, rođen je 8. maja 1964. u Rio de Žaneiru gde su mu roditelji bili u diplomatskoj službi. Školovanje provodi pretežno u inostranstvu, Strazburu, Karakasu, i konačno Parizu.

Prve prave korake ka stripu načinio je u Dizajnerskoj školi u Beogradu. Objavljuje crteže, karikature i stripove od svoje 17. godine u revijama “Mladost”, “Strip Zabavnik”, “Val Strip”, “Eureka”, “Oscar” i drugima.

1983. u Beogradskom krug 2 započinje saradnju sa scenaristom Lazom Odanovićem. Tada nastaju stripovi ZAR, IV ROKATANSKI, CRNO-BELI SVET, X-ION, RENE BOZAR.

Nakon završene Više Aranžerske škole u Beogradu, 1986. odlazi na studije unutrašnje arhitekture i dizajna u Pariz. Uspostavlja saradnju sa revijama “Ratatouille” gde objavljuje strip “PARIZ JESEN 86” potom “Profil”, “Zooland”, “Top Magazine” dok se uporedo bavi crtanjem stripova za klijente pariske reklamne Agencije “Trans BD”. U Beogradu sa grupom poznatih beogradskih strip autora, Božidarem Milojkovićem, Draganom Bosnićem, Zoranom Kovačevićem i Lazarom Odanovićem osniva strip magazin “Kontejner” a par godina kasnije i strip reviju “Finesa”, čiji će biti glavni urednik.

1989. u Francuskoj se pojavljuje prvi album “Le Temoin”, avanture Yves-a Rokatanskog. Upoznaje scenaristu Jean-Claude Mythic-a, kome nudi saradnju na svojim upravo započetim strip serijalima “GUS DAIE” i “LE SHOWFFEUR”.

1991. probama za novi ženski lik, policajke RUBINE, upoznaje legendu belgijskog stripa Francois Walthery-a i sa njim započinje rad na istoimenom serijalu za prestižnog belgijskog izdavača Le Lombard sve do 1999. kada izlazi iz tog projekta iz protesta zbog NATO bombardovanja, prepuštajući lik RUBINE Bojanu Kovačeviću.

Od 1995. kreirao je i crtao dečje likove ŠKOLARAC, ŠKOLARKA, ŠIKI MIKI za istoimene časopise izdavača “Nova Škola”. Autor je strip izdanja za decu sa verskom tematikom. Poslednjih godina bavi se grafičkim dizajnom, kreiranjem i izdavaštvom čestitki u svojoj firmi “DE LAZARE”.

Komentari