Predavanje: ZAŠTO JE KOD NAS UMRLA STRIP KULTURA?

Razlike između popularne, visoke i masovne kulture
Ciklus: POP KULTURA
Govori: dr Aleksandar S. Janković
Gost na predavanju: Dejan Paroški, grafički dizajner, diplomirao glumu na FDU u Beogradu, dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada iz oblasti dizajna i advertajzinga

Vreme kada je strip bio dominantan oblik popularne kulture kod nas – 60-e, 70-e, 80-e. Sudar treš stripova iz Italije sa vrhunskim evropskim art stripovima. Stripovske Meke stare Jugoslavije, Gornji Milanovac, Novi Sad, Split. Zašto je Spajdermen došao prekasno na SFRJ tržište? Zašto je Alan Ford postao najveći strip fenomen regiona? Kako je Dilan Dog izdržao od sredine osamdesetih do danas. Kako je umirala strip kultura zajedno sa pop kulturom tokom devedesetih. Da li danas postoji popularna strip kultura ili je postala elitna kultura? Kako danas izgleda prosečan strip konzument? Kakva je perspektiva stripa u svetu a kakva kod nas? Strip kultura danas, još jedan primer rapidno umiruće pop kulture kod nas.

 

Dom omladine predstavlja dr Aleksandra S. Jankovića, prvog predavača predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. Svakog poslednjeg petka u mesecu mlada publika tribina Doma omladine Beograda moći će da stekne uvid u različite teorije popularne kulture. Uz dr Aleksandra S. Jankovića kao gosti predavači pojaviće se doktoranti FDU sa sopstvenim tezama. Osnovni teoretski cilj ove serije predavanja je postavljanje jasne demarkacione linije između percepcije masovne i popularne kulture, a u cilju sprečavanja zamene teza, koje je dovelo do ozbiljnih poremećaja kriterijuma u našem društvu.

 

O dr Aleksandru S. Jankoviću
Dr Janković je diplomirao dramaturgiju na klasi Živojina Pavlovića, magistrirao 1998. godine radom “Filmske adaptacije romana Petar Pana – Nedođija kao arhetip imaginarnih mesta a filmu”. Doktorirao je tezom “Bitlsi kao kulturni artefakt” aprila 2007.godine. Kao docent predaje na predmetima Istorija filma i Istorija srpskog i jugosovenskog filma od 2007. godine. Na Univerzitetu umetnosti predaje Pop kulturu, kao prvi predavač tog predmeta u našoj zemlji. Radio je kao novinar, publicista i kritičar.

Komentari