Tribina: Zašto mladi danas odlaze iz Srbije i da li je moguće taj proces sprečiti?

Ciklus tribina: Mladi i demokratija
Govore: Katarina Matić i Nevena Radivojević

Moderator: Marko Miranović

 

 

Podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih ljudi. Studija Fondacije Fridrih Ebert pokazuje da mladi kao razlog odlaska iz zemlje navode ekonomske razloge, a od nedavno i “pesimistično viđenje budućnosti srpskog društva”.

”Odliv mozgova” ne pogađa samo Srbiju već i ostale zemlje istočnog bloka. Neke zemlje, recimo poput Poljske, su donele određene mere kako bi sprečile odlazak mladih ljudi. Sa sličnim problemom se suočavaju i druge zemlje članice Evropske Unije poput Grčke, Hrvatske, Slovačke, Rumunije, Bugarske…

Tokom ove tribine pokušaćemo da damo odgovor na pitanja: Zašto mladi ljudi odlaze iz Srbije? Da li su u pitanju samo ekonomski razlozi ili i neki drugi? Koliko je našem društvu prioritet da zadrži mlade ljude u zemlji? Koje bi to mere mogla naša država da donese kako bi ublažila ovaj trend odlaska mladih ljudi?

 

Katarina Matić je dugogodišnji član debatnih klubova, kao i organizator debatnih takmičenja u Srbiji. Učestvovala je na mnogobrojnim tribinama i debatama u državi i regionu. Nekoliko godina je radila kao PR jedne nevladine organizacije, da bi kasnije postala član nekoliko organizacija koje se bave ljudskim pravima i unapređivanjem građanskog društva. Završila je trening za vršnjačkog edukatora iz oblasti seksualnog obrazovanja i prava, a godinu dana organizovala je radionice za srednjoškolce u Beogradu.

 

Nevena Radivojević, student Fakulteta bezbednosti, učestvovala je na mnogim međunarodnim i regionalnim projektima, od debatnih turnira do seminara poput “Mladi protiv online diskriminacije” organizovanog od strane Saveta Evrope. Kao deo mnogih nevladinih organizacija ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju i držanju radionica na teme o ljudskim pravima, sajber nasilju i bezbednosti, vršnjačkom nasilju i slično.

 

***************
***Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari