Tribina: „Između dokufikcije i dokudrame: Preplitanje igranog i dokumentarnog u srpskom filmu“

Ciklus tribina: 12 gnevnih filmova

Učestvuju: Dejan Zečević i Mladen Đorđević, reditelji

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

 

 

Peta tribina u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“ zakazana je za 25. septembar 2020. u Domu omladine Beograda, sa početkom u 20 časova.

 

Preplitanje dokumentarnog i igranog je već decenijama pristuno u srpskoj kinematografiji, a pre svega u filmovima našeg istaknutog stvaraoca Želimira Žilnika. Na najnovijoj, petoj tribini iz ciklusa „12 gnevnih filmova“ biće biti reči o najpoznatijim Žilnikovim filmovima u kojima je primenjen ovaj postupak, kao i o razlikama u terminima „dokudrama“ i „dokufikcija“. Kao reprezentativni primeri poslužiće filmovi „Dečko iz Junkovca“ Dejana Zečevića (koji ove godine slavi četvrt veka od svoje premijere) i „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Đorđevića (prvi srpski film koji je ušao u distribuciju nakon ponovnog otvaranja bioskopa).

 

***************
***Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari