Tribina: “STRAH I MIŠLJENJE”

Ciklus: STRAH I POLITIKA
Govore: Slobodan Divjak, filozof; Predrag Krstić, filozof; Lazar Stojanović, reditelj i Nenad Daković, postfilozof i urednik ciklusa
Novi ciklus javnih razgovora pod nazivom “Strah i politika”, po ideji dugogodišnjeg urednika tribinskog programa Doma omladine Beograda Nenada Dakovića, inspirisan je istoimenom studijom tri autora: Milana Podunavca, Džona Kina i Krisa Sparksa (Politika i strah, Politička kultura, Zagreb, 2008).

Strah može biti „diktator vremena“,iskrivljujući pojam o istom, isto tako može proizvesti posledice koje mogu biti destruktivne za slobodu i dostojanstvo ljudi, ali i nji- hove živote. Takođe, strah je taj faktor koji proizvodi i antidemokratske ishode i oseća-nja. Strah je i lopov koji krade mogućnost individuama da razvijaju aktivnosti, „strah siše njihove energije i razdire i izokreće institucije političkog predstavljanja. Strah jede dušu demokracije.“ (Podunavac, Keane, Sparks, 2008, Prof. dr Duško Radosavljević “Politika i proizvodnja straha”)

Sami autori su u predgovoru napisali: “Iz naše analize mnogih ranijih rasprava o strahu i njegovom mestu u političkom životušto ih pruža tradicija političke teorije razvijamo argumente da jedini način smislenog postupanja sa sadašnjim sputavajućim uslovima zastrašenosti jeste da se prepozna njegova kontingetna povezanost s određenim dimenzijama sadašnjeg političkog scenarija (…) da se izloži njegova različitost od terora, te da se time izloži nekoherentnost koja se provlači kroz prikaze strahom ispunjene politike kao konstantne univerzalne nužnosti, terorizma kao sirovog izraza konstantnog ljudskog neprijateljstva i građanskog društva kao luksuza koji se ne može održati kada zastrašujuće realnosti realne politike pokažu svoje pravo lice”. Autori se nadaju da će ova studija „pospješiti angažman političkih komentatora koji nastoje razumjeti i artikulirati dimenzije sadašnjih scenarija zastrašujuće politike, koristeći intelektualno bogata i politički korisna promišljanja politike straha razvijena u tradiciji političke teorije“. (Podunavac, Keane, Sparks, 2008).

Nenad Daković o ovoj seriji javnih razgovora napisao je: “Strah je svakako jedna od osnovnih čovekovih emocija. Pored ljubavi, recimo. Ona zato omogućuje raznovrsne, raznolike pristupe i istraživanja. Ogroman je broj naslova zato posvećen strahu. Čitava biblioteka. I pored toga nije bilo javnih razgovora o ovoj temi. Izabrao sam politiku zato što je čovek temeljno „političko biće“, što je poznata Aristotelova definicija, određenje čoveka. Zato je u ovoj seriji, u stvari, reč o čoveku. Verujemo da će ovi razgovori imati javnu pažnju”.

Ovi javni razgovori će kroz teme: ”Strah i društvo” (13. novembra), obraditi poznato Hobsovo shvatanje prema kome je ljudska zajednica (društvo) nastala u borbi za opstanak kao organizovana zaštita nemoćnog pojedinca, zatim kroz ”Strah i mišljenje” (20. novembra) pitanje da li uopšte postoji mogućnost misaone artikulacije straha, odnosno, pretvaranje ove iskonske emocije u racionalan pojam, pa do ”Straha i slobode” (27. novembra) kada će se razgovarati o tome u kojoj meri oslobađanje od straha znači novu ljudsku mogućnost opšte emancipacije i pretpostavku čovekove stvarne slobode

Komentari