Tribina “REDEFINISANjE FEMINIZMA: IZAZOV STEREOTIPIMA, SIMPLIFIKACIJI, PREDRASUDAMA”

Ciklus: ROD I LEVICA 3 / Moderatorka i uvodničarka: Tamara Skroza. Gošće: Sanja Pavlović, Vikimedija; Sajber Vanderlast, Žene sa Interneta; Vedrana Lacmanović, Ženska mreža.

Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar) uz podršku Fondacije „Roza Luksemburg“ nastavljaju ciklus predavanja/diskusija: ROD I LEVICA 3.

Ciklusa Rod i levica 3, podeljen je na dve tematske celine. Prva tematska celina, baviće se aktivizmom, medijima i društvenim mrežama. Želja nam je da ovom prvom panel diskusijom otvorimo prostor promišljanju, revidiranju, kao  promenama dosadašnjih  definicija, postulata i teza vezanih za  žene i njihove uloge.

Bavićemo se pitanjem okvira slobodnog kreiranja ideja na drušvenim mrežama, jeziku koji se koristi, stereotipima, predrasudama. Ovu analizu započećemo analizom Vikipedije, analizom upotrebe jezika i definicija, a nastavićemo i analizom samih društvenih mreža, kao i glasila, sajtova i informacija dostupnih ( i kreiranih) na internetu. Gošće i gosti na panelu će biti aktiviskinje i aktivisti Vikipedije, ženskih aktivističkih grupa, kao i Ženskih mreža.

 
 
Tamara Skrozza
Novinarka nedeljnika Vreme. Otpočela je treninge iz etike u medijima 2003. godine u saradnju sa organizacijom OEBS. Posle ovog iskustva razvila je kratak kurs etike za novinare za školu istraživačkog novinarstava u Centru za istraživačko novinarstvo NUNS-a, kao i celodnevni kurs Etika u medijima, koji je realizovala u saradnji sa NUNS-om 2010. godine, i dalje ga realizuje. Dugogodišnja  je saradnica ŽINDOK-a, urednica 3M magazina,i ko-urednica publikacija Rod i levica.

 
Sanja Pavlović – Vikimedija
Studentkinja završne godine novinarsko-komunikološkog smera Fakulteta političkih nauka. Aktivistkinja Vikimedije Srbije i Internet društva Srbije. Zajedno sa grupom tehnoloških entuzijastkinja i entuzijasta učestvuje u organizovanju rada lokalnog hackerspace-a, Haklab Beograd.

 
Sajber Vander Last
Cyber Wanderlust, je pseudonim  nezavisne blogerke, net-art umetnice i samostalne sajber-feminističke aktivistkinje. Bavi se temom borbe za ženska prava na Internetu, i pravima marginalizovanih grupa. Sarađivala je sa raznim aktivističkim grupama i pojedincima/kama na Internetu, a.najnoviji projekat u kome učestvuje su – Žene s interneta.

 
Vedrana Lacmanović – Ženska mreža
Diplomirala je, a zatim i masterirala na socijalnim politikama na Fakultetu političkih nauka, u Beogradu. Završila je alternativni program ženskih studija, a tokom 2000-tih sticala praksu praksu u Crvenom krstu i  Centru za socijalni rad u Šidu, Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu Centru za porodični tretman zavisnosti od alkohola u Beogradu. Asistentkinja je na projektu Mreža Žene protiv nasilja (kojim koordiniše Autonomni ženski centar (2010/14).

Cilj projekta ROD I LEVICA je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktiviskinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja. Svi su dobrodošli na našim predavanjima, koja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu.

Komentari