Tribina povodom knjige „Eseji o Milovanu Đilasu“ Veselina Pavlićevića

Učesnici: Prof. Dr. Ratko Božović; Prof. Dr. Čedomir Čupić, Veljko Stanić, istoričar iz Beograda i Veselin Pavlićević, istoričar. Moderator: Tihomir Stanić, glumac.
“Novo čitanje” tj. razumevanje Milovana Đilasa podrazumeva kritičko sagledavanje revolucionarnog angažmana Milovana Đilasa tokom Drugog svetskog rata i njegove uloge u ratnim zbivanjima u Crnoj Gori.

Poseban osvrt biće dat na “leve greške” partizanskog pokreta koje su se desile početkom ustanka, te Titove uloge s tim u vezi.

Ova tema eksplicira važnost “levih grešaka” neposredno posle završetka Drugog svetskog rata. Sledeća tema je Đilasovo viđenje jugoslovenskog društva i partijske, vladajuće birokratije (“nova klasa”) iz unutrašnjug ugla ili iz ugla vrha vlasti kojem je Đilas partijski pripadao; idejno i praktično zatvaranje društva tj. totalitarizacija sistema i Titove vlasti, protiv čega se Đilas buni sredinom 50-tih godina i nešto ranije. S ovom tezom je korelativna i sledeća tema tribine, a tiče se otpadništva, disidentstva Milovana Đilasa i planetarne važnosti koju je ovaj komunistički jeretik stekao u svijetu.

Komentari