Tribina: POSTHUMANO – Prema kritičkom otporu i kreativnim alternativama

Ciklus razgovora: Angažovana lektira
Organizacija: Dom omladine Beograda i Knjižara BEOPOLIS
Učestvuju: Mirjana Stošić, Milena Đorđijević i Petar Protić

Razgovaraćemo o knjizi uticajne teoretičarke Rozi Brajdoti ‘’Posthumano’’ koja predstavlja kompleksni vodič kroz posthumano doba.

 

Ova značajna studija, bez namere da ukaže na gotove ciljeve, upućuje na moguće mnoštvene pravce mišljenja koji zahtevaju spoj „kritičkog otpora i kreativnih alternativa”, kako bi se razmatrala savremena, globalno povezana i tehnološki posredovana, društva.

Knjigu otvaraju četiri „vinjete”, odnosno, četiri „primera kontradikcija koje nudi naše posthumano istorijsko stanje”, te u nastavku ostaju niti vodilje koje upućuju na nenaturalističku strukturu posthumanog subjekta. Četvorostruka kontrapunktna kompozicija u teorijskom radu Rozi Brajdoti izrasta u svojevrsno nadigravanje sa imitativnom, kanonizovanom i homogenizovanom idejom „Čoveka“.

Izdavač ovog vrlo uticajnog dela, koje je prevela predavačica dr Mirjana Stošić, je Fakultet za medije i komunikacije.

************

Ciklus razgovora: Angažovana lektira podrazumeva moderirane razgovore o knjigama radikalnih mislilaca 20. i 21. veka. U pitanju su dela iz domena filozofije, političke teorije i teorije umetnosti koja su bila od velikog uticaja na akademsku i širu društvenu zajednicu i ponekad prekretnice čitavih pravaca. Neke od knjiga su: ‘’Mitologije” (Bart), ‘’Postmoderno stanje’’ (Liotar), “Umetničko delo u veku svoje tehničke reprodukcije” (Benjamin), ‘’Ogledalo proizvodnje’’ (Bodrijar), ”Društvo spektakla” (Debor), ”Imperija” (Hart i Negri), ‘’Kapital’’ (Piketi) i tako dalje.

Komentari