Tribina: Crkvena kriza u Ukrajini. Istina i izazov

Ciklus tribina: Razgovori…
Govori: Dalibor Đukić
Organizacija: Biblijski institut Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dom omladine Beograda

Trenutna crkvena kriza u Ukrajini posledica je čitavog niza događaja čiji se uzroci mogu tražiti i razumeti u kontekstu geopolitičkih interesa velikih sila i političke krize koja već nekoliko godina potresa Ukrajinu.

Sa druge strane hladni odnosi Vaseljenske patrijaršije i Moskovske patrijaršije nisu tajna, o čemu je jasno svedočanstvo pružio i Kritski sabor 2016. godine, koji ipak nije uspeo da ponese naziv svepravoslavni. Njihovi međusobni odnosi još više trpe zbog trenutne situacije u Ukrajini, gde je Vaseljenskom patrijarhu upućen zahtev za autokefaliju. Kakve su moguće posledice ovog procesa i kako se to tiče SPC? Koji izazovi su postavljeni pred sadašnje vođe pravoslanih crkava? Da li je na pomolu novi raskol? Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo pokušati da odgovorimo u okviru tribine. Vidimo se!

 

Dalibor Đukić je rođen 1986. godine u Valjevu, Srbija. Srednju školu je završio u Grčkoj – Opšti crkveni licej Sv. Kirila i Metodija u Kilkisu. Svoje obrazovanje nastavlja u Grčkoj, pa tako osnovne studije završava na Teološkom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu, gde je 2012. odbranio i master rad baveći se odnosom države i Crkve u Srbiji, tj. analizom trenutnog zakona o crkvama i verskim zajednicama. Takođe, master studije je završio i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde danas i radi kao asistent. Bavi se oblastima crkvenog prava i istorije srpskog prava.

Komentari