Radni sto #21: Kako se prave bebe? Roditeljstvo između želje, dužnosti i troškova

Ciklus tribina: PARTICIPATIVNA DEMOKRATIJA
Organizacija: Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda

Učestvuju: Jasmina Mihnjak, roditeljski portal Bebac.com; Biljana Stanković, Filozofski fakultet u Beogradu i Miša Stojiljković, novinar. Razgovor će voditi Ana Simić, politikološkinja i učesnica programa Studije socijalizma.

 

 

Poslednjih meseci vlast često zastrašuje stanovništvo “apokaliptičnim” narativom kako ćemo “nestati kao nacija”, te da se hitno mora podići natalitet. Kao posledica tog nacionalističkog diskursa povremeno se javnosti predstavljaju nacrti mera populacione politike, od kojih samo neke dođu na snagu. Iako je socijalna pomoć za roditeljstvo načelno poželjna, ona je jednokratna i nije dovoljna za zadovoljenje potreba porodice. Pored toga, ne uzima se u obzir da je trenutna pozicija žena na tržištu rada iznimno loša, kao i kakve posledice ovakve politike imaju na ukupan položaj žena u društvu.

Žene u Srbiji primaju za 22 odsto manje plate od muškaraca, češće gube i teže nalaze posao, dobijaju otkaze kada zatrudne, rade u prekarnim uslovima i trpe mobing. Odgajanje dece postaje skuplje zbog meri štednji koje se sprovode na čitav niz socijalnih institucija, trpe nasilje u porodici od kojih ne uspavaju da ih spasu ni institucije koje su za to zadužene i teret kućnog rada je uglavnom stavljen na leđa žena. Na radnom stolu će biti predstavljene karakteristike ženskog rada u kapitalističkom društvu, mere populacione politike, kao i posledice patrijarhalnih narativa koji u sprezi sa nacionalističkim diskursom višestruko degradiraju već loš položaj žena u društvu.

Komentari