Tribina: ODLAZAK U SVETLOST, SEĆANJE NA DŽORDANA, DOLAZAK ZMAJA

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“

„Točak vremena“ Roberta Džordana, avantura bez kraja i konca, započela je pre nekih dvanaest godina pojavom romana Zenica sveta na štandu Lagune na beogradskom Sajmu knjiga.

Četrnaest knjiga kasnije, pred nama je i poslednja knjiga u serijalu — Sećanje na svetlost. Vreme je pokazalo da je „Točak“ jedan od najčitanijih i najbitnijih serijala „visoke“ epske fantastike, koji je uspeo da nadživi čak i smrt svog tvorca i autora — poslednje knjige je ispisao Brendon Sanderson, takođe autor epske fantastike, a po brižljivom nacrtu i uputstvima Roberta Džordana.

Ugrubo, jer preko deset hiljada strana detaljno građenog sveta, radnje i likova vam ne možemo sažeti u dve rečenice, serijal prati uspon naivnog seljačeta do moći da sam skrha čitav jedan svet, ili ga spase od zle sile koja ga milenijumima podriva. U sukob kosmičkih razmera pletu se magija i sudbina, tvorac i uništitelj, ljubav i prijateljstvo, dužnost i interes.

U pokušaju da makar delimično razmrsimo klupko niti koje Točak ispreda pridružiće nam se gost:  Ivan Jovanović – Najtflajer, prevodilac serijala, koji će pričati o Džordanu, Sandersonu, Martinu, epskoj fantastici pre i posle „Točka vremena“ i „Pesme leda i vatre“.
Moderator: Žarko Milićević

 

„I Senka pade na zemlju i svet bi pokidan kamen po kamen. Okeani utekoše i planine behu progutane, a narodi se raštrkaše po svih osam strana zemnoga šara. Mesec beše kao krv, a sunce kao pepeo. Mora proključaše, a živi zavideše mrtvima. Sve bi razmrskano i sve izgubljeno, sem sećanja – a jedno sećanje beše iznad svih ostalih, na njega koji je doveo Senku i doveo do Slamanja sveta. I njega prozvaše Zmaj.“

Komentari