Predavanje za mlade: PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

Organizacija: Dom omladine Beograda u saradnji sa Festivalom zdravlja Beograd
Predavač: Eleonora Vlahović, školski psiholog
Veliki broj srednjoškolaca, ali i osnovaca razmišlja u ovom periodu šta želi da bude kada poraste i koju će školu upisati u junu. Profesionalna orijentacija je u poslednje vreme postala popularan način da se mladi ljudi odluče šta će biti njihovo buduće zanimanje.

Treba se informisati šta pojedini fakulteti ili srednje škole nude, i kakav se posao sa takvim znanjem kasnije može naći. Nekada zanimanja sa sobom traže određene sposobnosti, talente, žrtve ili prosto osobine koje jedan dečak ili devojčica treba da poseduje. Takve stvari mogu biti presudne za uspeh u određenim oblastima.

Važno je naučiti mlade kako da ocene svoje adute, slabe strane, ali kako ponekad moraju da biraju između zanimanja koje vole i kojim bi želeli da se bave i onih koji izumiru, ili nisu više tražena i popularna, dobro plaćena. Treba pokazati detetu kako uticaj roditelja i roditeljska želja, ne mora biti i njihov već određeni put, ali može biti dobar savet, ili još jedna perspektiva koju treba razmotriti i uzeti u obzir.

Komentari