Tribina: Nova urbana fantastika

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“.

Istražujemo podžanrove ‘urbane fantastike’ i ‘young adult‘ (omladinske) književnosti, koji se već duže vreme na svetskoj sceni primetno izdvajaju brojem i kvalitetom novih naslova. Nije urbana fantastika novotarija, naprotiv, autori odavno uspešno grade svoja dela u aktuelnoj sadašnjosti, gradskoj vrevi, i nadograđuju na to jedan veći, dublji, ponekad nevidljivi svet.

 

Ni omladinska književnost nov pojam, naprotiv, ali u današnje doba predstavlja zanimljivu nišu za autore i teme koje ne osvajaju dovoljno pažnje u glavnom toku.

Sa gostima iz izdavačke kuće Urban Reads pričaćemo o savremenoj književnosti za mlade i one koji se tako osećaju, šta su odlike ovih dela, motivi kojima se pisci i čitaoci vraćaju, dominaciji književnih serijala i želji publike za nastavcima, te da li mladi čitaju, zašto čitaju, kad čitaju, dakle o nama nama nama i knjigama knjigama knjigama.

Nešto detaljnije ćemo se osvrnuti na aktuelne serijale: „Divergentni“ Veronike Rot (knjige „Divergentni“, „Pobunjeni“ i „Odani“),  „Groznica“ Karen Marie Moning (prva knjiga „Groznica tame“) i trend distopijske omladinske književnosti.

Moderator: Žarko Milićević
Gosti: Jasmina Marković Karović (Urban Reads)

Komentari