Tribina: “Nova levica i feministički pokret, savremena stremljenja i izazovi”

Ciklus: ROD I LEVICA
Govore: Milica Ružičić, Marijana Radulović

Ciklus tribina “Rod i levica”, zaokružićemo baveći se temom stremljenja savremene (nove) levice u okvirima feminizma danas.

Gošće tribine će o savremenim pristupima uključivanja feminizma i levice govoriti sa aspekta kultur-aktivizma i umetnosti, kao i načinima delovanja, samoorganizovanja i političkog angažovanjavan akademskih krugova. Jedna od važnih tema koju ćemo otvoriti je uticaj feminizma na savremenu levicu. Govorićemo i o tome kakve su promene neophodne da bi se ideje feminizma i levice razvijale u pravcu saradnje i povezivanja sa drugim komplementarnim pokretima i aktivizmima.

Milica Ružičić rođena 1979. godine u Beogradu, magistrirala i diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za skulpturu, trenutno je na doktorskim studijama. Koosnivačica udruženja umetnika Dez.org. i internet projektaČačkalica. Od 2009. predaje vajarstvo na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu. Od 2005. do 2008. godine bila je saradnica u nastavi na Arhitektonskom fakultetu. Samostalno izlagala 8 puta u Beogradu, Zagrebu, Beču i Sopotu. Učestvovala na više od 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i na radionicama u Beogradu, Zagrebu, Salcburgu, Beču, Berlinu, Helsinkiju, Prištini i na rezidencijalnom programu u Njujorku. Pevačica u bendu the Cruellas

Marijana Radulović je studirala andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i psihodramska je psihoterapeutkinja pod supervizijom. Ima radno iskustvo u oblasti edukacije i pružanja psiho-socijalne podrške različitim ciljnim grupama, od mladih, do ženažrtava porodičnog nasilja i trgovine ljudima. Osnivačica je i trenutna predsednica udruženja ALTERO – Asocijacije za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje. Interesuje je umetnost ne kao cilj, već kao sredstvo aktivističkog i edukativnog delovanja. Objavila je rad “Edukativni potencijal pozorišne umetnosti”. Peva u samoorganizovanom horu Horkestar od 2009. godine.

***********************

Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar) uz podršku Fondacije „Roza Luksemburg“ pokrenuli su ciklus predavanja/diskusija na temu ROD I LEVICA, sa ciljem emancipacije kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije.

O Ženskom INDOK centru:
Ženski INDOK centar se već dugi niz godina bavi informisanje o rodnoj ravnopravnosti u medijima, lobiranjem, edukacijom i istraživačkim projektima kojima se povećava vidljivost problema odsustva u javnoj sferi. Ženski INDOK centar nastoji da veoma bogatu bazu podataka, kao i najveći arhivženskog pokreta koji poseduje, učini vidljivim u javnosti

 

Komentari