Tribina: “Mladi i gnevni – Srpska omladina u filmovima Reži! i A.S. (25)”

Ciklus tribina: 12 gnevnih filmova

Učestvuju: Milena Grujić, rediteljka i scenaristkinja; Vladimir Gvojić, glumac; Kristina Kika Jovanović, glumica i Dragan Nikolić, scenarista.

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

 

 

Četvrta, poslednja tribina u okviru ciklusa „12 gnevnih filmova“ pre letnje pauze, održaće se 3. jula 2020. u Domu omladine Beograda. Na tribini pod nazivom  „Mladi i gnevni – Srpska omladina u filmovima Reži! i A.S. (25)“ govoriće članovi ekipa ova dva recentna filma.

 

Nakon premijere na FEST-u 2019. godine, film „Reži!“ imao je uspešan festivalski život. U pitanju je novi dugometražni igrani film reditelja Koste Đorđevića, nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije. Film prati jedan neobičan dan u životu tinejdžerke Aje (Kristina Kika Jovanović), njene drugarice i  drugara iz kraja,  koji tumarajući kroz vrelinu avgustovskog dana, na usijanom beogradskom asfaltu traže načine da se zabave, osete živim, drugačijim i bitnim. Pravila igre sami biraju, a sistem vlastite kože jedini je sistem koji priznaju. Film je režirao Kosta Đorđević, po scenariju Dragana Nikolića. Direktorka fotografije je Bojana Andrić, a montažerka Romana Vujasinović.

 

Premijera filma „A.S. (25)“ održana je krajem novembra 2019. godine na Festivalu autorskog filma. Debitantski film Milene Grujić „A.S. (25)“  je priča o mladom Saletu (Vladimir Gvojić, u prvoj glavnoj ulozi u dugometražnom filmu), koji, zajedno sa sa svojim prijateljem Andrejem (Nikola Šurbanović), nakon pljačke menjačnice, beži u obližnju zgradu gde ostaju opkoljeni u stanu strane studentkinje Olge (poljska glumica Dominica Wallo). Milena Grujić je režirala diplomski film po svom scenariju, inspirisanom istinitim događajima koji su se odigrali pre nekoliko godina u jednom beogradskom naselju. Milena Grujić je takođe i montirala ovo ostvarenje, a direktor fotografije je Luka Trajković.

 

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina pod zajedničkim nazivom „12 gnevnih filmova“. Ciklus od osam tribina će se prvenstveno usredsrediti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina predstavljaće svojevrsnu hronologija aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti svedočanstvo vremena u kome živimo.

 

***Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari