Tribina: Da li smo se odgovorno ponašali za vreme Kovida19?

Ciklus tribina: Mladi i demokratija

Govore: Marija Kesić, Katarina Matić i Kristina Radusin. Moderator: Marko Miranović.

I dok još uvek traje epidemija Kovida19, polako ali sigurno se svode računi kako su se građani ponašali, savesno ili nesavesno, za vreme pandemije u prethodnom periodu.

Ovaj virus je svakako najveći izazov za civilizaciju u poslednjih sto godina. Bilo je pandemija i pre, ali se do sada ništa slično nije događalo. Čitavi gradovi su bili izolovani, države su zatvorile svoje granice, uvođeni su policijski časovi i slične mere. Tako da je jako zanimljivo analzirati kako su se pojedine grupe građana ponašale u Srbiji za vreme najveće opasnosti širenja ovog virusa. Ovom prilikom u fokusu će prevashodno biti mlađe stanovništvo, ali ćemo obratiti pažnju i na to koliko je ovaj virus bio opasan i na koje se sve načine širio.

Marija Kesić, rođena 1999 u Sočiju, Rusija. Trenutno je student molekularne biologije na Univerzitetu Mančester. Iza sebe ima iskustvo rada u laboratoriji, uključujući poznavanje laboratorijskih testova i teorije, kao i učešće u edukativnim programima i takmičenjima.

Katarina Matić je dugogodišnji član debatnih klubova, kao i organizator debatnih takmičenja u Srbiji. Učestvovala je na mnogobrojnim tribinama i debatama u državi i regionu. Nekoliko godina je radila kao PR jedne nevladine organizacije, da bi kasnije postala član nekoliko organizacija koje se bave ljudskim pravima i unapređivanjem građanskog društva. Završila je trening za vršnjačkog edukatora iz oblasti seksualnog obrazovanja i prava, a godinu dana organizovala je radionice za srednjoškolce u Beogradu.

Kristina Radusin, student četvrte godine Hemijskog fakulteta u Beogradu. U okviru diplomskog rada se bavi istraživanjem u biohemiji.

Komentari