Tribina: KUL DŽEZ, TREĆA STRUJA, DŽEZ ZAPADNE OBALE

Ciklus tribina ISTORIJA DžEZA
Govori: Mićun Ristić, muzički teoretičar

 
Godine 1948. orkestar Vudija Hermana je izveo podužu kompoziciju u čijem su sklapanju važnu ulogu odigrali i postupci preuzeti iz evropske klasične muzike. U završnom delu je zablistao Sten Gec, a njegov lirski solo je naveo mnoge mlade saksofoniste da pažljivo preslušavaju Lestera Janga.

Early Autumn je postao hit 1949; iste godine je Majls Dejvis izdao album Birth of the Cool, razradu zvuka koji je stvorio je aranžer Gil Evans. Jedan od članova noneta koji je izneo ovu prekretnicu, Li Konic, smatra da se tu radilo o kamernom džezu; teoriju i praksu „kula“ je postavio pijanista Leni Tristano. Kako god bilo, Majlsovi saradnici su postali prvaci novog stila: Džeri Maligen je, sa Četom Bejkerom, patentirao model grupe sa zapadne obale, Džon Luis je sa Modern Jazz Quartet-om napravio najuspeliji spoj klasike i džeza. Okrenuta formi i lepoti tona, ova smirena muzika, često u lirskom i/ili introspektivnom raspoloženju, vratila je širu publiku džezu. Dejv Brubek se dosetio da na koledžima. Njegov kvartet, u kome je sijao Pol Dezmond, privukao je mlađe ljude i inicirao ih u ljubitelje.

 

 

O ciklusu tribina ISTORIJA DŽEZA:
Dom omladine Beograda pokrenuo je ekskluzivnu seriju predavanja “Istorija džeza”, kao uvod u programe Beogradskog džez festivala!

Istorija džeza, kao najstarije forme popularne muzike, bogata je i raznovrsna kao i istorija 20. i 21. veka u kojima se razvijao, granao i dosezao nove granice. U ovom ciklusu predavanja, Mićun Ristić, muzički teoretičar, hronološki nas vodi na put kroz epohu koju su obeležili ritmovi i melodije džeza, upoznajući nas, uz raznovrsne audio ilustracije, sa svim glavnim akterima i stilovima džez muzike. Sjajna prilika da se osvrnemo na prošlost, sadašnjost i moguću budućnost ove popularne muzike!

Pripremite se za 31. Beogradski džez festival, koji će biti održan od 27. oktobra do 1. novembra 2015. godine u Domu omladine Beograda, kao i za sve ostale Beogradske džez festival koji dolaze. Saznajte sve o tome odakle džez potiče, koji žanrovi džeza postoje, na koji način se sviraju i šta sve to znači!
 
Razumite umetnost džeza i nađite svoj odgovor na ključno pitanje: zašto ljudi sviraju džez već duže od jednog veka!

Komentari