Tribina: “KORTO MALTEZE: SADA MNOGO BLIŽE”

Cikus tribina: STRIPOVI ZA SVE!
Organizacija: Dom omladine Beograda i Izdavačka kuća Darkwood  
Učestvuju: Zefirino Grasi, glavni urednik Politikinog Zabavnika; Aleksandar Žikić, novinar i publicista; Slobodan Jović, glavni urednik u izdavačkoj kući Darkwood.
Moderator: Milan Jovanović, urednik u izdavačkoj kući Darkwood.

Korto Malteze je strip-serijal italijanskog autora Huga Prata. Glavni junak, po kom serijal nosi naziv, avanturista je i mornar čija putešestvija počinjemo da pratimo od 1913. godine. U dvanaest knjiga, od kojih su neke sa celovitim pripovestima a neke sačinjene od zbira kraćih priča, sabranih prema geografskom ključu (Venecija, Kelti, Etiopljani, Helvećani…), sledićemo Korta, šarmantnog junaka (ponekad i antijunaka) u večitoj potrazi za blagom. Iako je blago često predstavljeno kao istinsko, materijalno bogatstvo, uvek nam je jasno da je Korto u potrazi za nečim višim i plemenitijim (to je čak i sadržano u naslovu knjige Uvek malo dalje). Lutalica i čovek bez domovine, Korto je sin gibraltarske proročice i kornvolskog mornara, a rođen je 1887. godine u Valeti. Potomak je Istoka i Zapada, fizičkog i metafizičkog. Romantični je heroj koji pomaganje potlačenima uvek postavlja ispred sopstvene dobrobiti, iako to nikada neće priznati pokušavajući da zadrži imidž tvrdokornog tipa. Strip-serijal Korto Malteze najbolji je primer harmoničnog spoja slikarske veštine i literarne sofisticiranosti, čiji brak nam donosi sasvim novi umetnički medij – strip. Korto Malteze jedan je od najubedljvijih argumenata u prilog činjenici da je tokom XX veka strip počeo da biva tretiran kao nova umetnost.

Korto Malteze je posle dugo vremena ponovo prisutan u domaćim knjižarama. Izdavačka kuća Darkwood objavila je prve dve knjige ovog kultnog strip-serijala: Balada o slanom moru i U znaku Jarca. Remek-delo Huga Prata ove godine slavi pola veka od prvog objavljivanja (1967. godine) a domaća čitalačka publika još uvek nije dobila adekvatno albumsko izdanje koje bi sabralo sve knjige serijala. Darkwood planira da to ispravi i da nam u narednih nekoliko godina predstavi sabranog Korta Maltezea u 12 knjiga. Izdanja su priređena u luksuznoj opremi sa tvrdim koricama, na najfinijem papiru i u koloru. Obogaćena su svim integralnim dodacima (mape, crteži, akvareli…). Izdanje Darkwooda predstavlja prvo albumsko objavljivanje avantura Korta Maltezea na ćiriličkom pismu.

Komentari