Tribina: Koliko dugo može da opstane ekonomija u haotičnim vremenima? Da li je moguće ispraviti štetu koju je nanela demografska zima?

Govori: prof. dr Filip Nej

Trenutno haotično stanje u ekonomiji izazvano tzv. fenomenom “stimulisanja ekonomije”, odnosno pozajmljivanjem ili štampanjem novaca i neodrživo je na duge staze. Iako je evidentan neznatni demografski boljitak, osnovni problem opadanja broja stanovništva nije rešen.

Slobodnu tržišnu ekonomiju nije moguće voditi uz drastično smanjenje broja stanovnika. Širi se opšta depresija, delom i zbog opadanja plodnosti i reproduktivnog potencijala stanovištva. Deca daju nadu. Sa smanjenjem broja novorođene dece, smanjuje se i nada. Što je manje nade, sve je teže odlučiti se na rađanje dece, a ljudi koji su u najplodnijem reproduktivnom periodu će napuštati svoje domovine i nastanjivaće se u zemljama sa stimulativnijim ekonomskim okruženjem.

 

Biografija prof dr Filipa Neja
Psihijatar, klinički psiholog i psihoterapeut, dr Filip Nej je Kanađanin, svetski poznat stručnjak za niz životnih pitanja uključujući eugeniku, eutanaziju, pobačaj, samoubistvo, kloniranje, istraživanje matičnih ćelija, brak i porodicu, rat i odnose u zajednici kako sa naučne, tako i sa hrišćanske perspektive.
Profesor je Univerziteta Britanske Kolumbije.
Predvao je na Univerzitetu u Kalgariju, Montrealu, Hong Kongu i Otagu.
Osnivač je i direktor Međunarodnog instituta za istraživanje i oporavak nakon gubitka trudnoće i zlostavljanja dece (IIPLCARR) kao i Međunarodnog udruženja savetnika Hope Alive (IHACA).
U Beogradu će gostovati povodom objavljivanja srpskog izdanja knjige “Deeply Damaged” (Duboko povređeni) i održavanja treninga za terpeutski program “Hope Alive” (Živa nada).

Komentari