ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #15

KING CRIMSON – “IN THE COURT OF CRIMSON KING”

MILES DAVIS – “IN A SILENT WAY”

Ploče donose: Žikica Simić i Moma Rajin

Moderator: Dragan Ambrozić

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica muzičke istorije! Iste godine – 1969. – pojavila su se dva albuma koja su postavila nove granice popularne muzike, nadilazeći do tad poznate žanrove i stvarajući nove: progresivni rok i džez rok.

Prvi album engleske grupe King Crimson, doneo je pre pet decenija nenajavljenu revoluciju u rok izrazu. Ukrštajući inspiracije iz klasične muzike, psihodeličnog roka od Pink Flojd do Hendriksa, od folka do džeza, od ambijentalnih improvizacija do britanskog popa, ovaj sastav je formulisao novi muzički žanr, koji će eksplodirati pod imenom “progresivni rok” tokom sledeće decenije. King Crimson su jedna od prvih grupa koje su samom mediju rokenrol benda prišli sa velikim umetničkim aspiracijama, koristeći ga kao nosioca poruke. Ako na ovo dodamo još i njihov suptilni društveni angažman, jasno je zašto je njihovo debitantsko remek delo ostalo upisano u kodu svih alternativnih bendova koju su došli kasnije. Jedan od najboljih pimera kako je rokenrol kultura bila sposobna da stvori umetnička dela najviše vrednosti.

Miles Davis je ovim albumom otvorio za džez predele rok muzike. Njegov prvi “električni” projekat  okupio je stelarnu ekipu najboljih muzičara tadašnjeg savremenog džeza, udahnjujući im viziju koja je odveča ovu muziku na putovanje u XXI vek. Jedan od najvažnijih rok kritičara svih vremena, Lester Bengs, napisao je tom prilikom nepogrešivo:  “Ova ploča vam daje veru u budućnost muzike. Nije rokenrol ali nije ništa stereotipno kao džez. Ona je deo nove transcendentalne muzike koja odbacuje kategorije i koristeći muzička sredstva iz svih stilova i kultura, definiše se samo dubokom emocijom i netaknutom originalnošću”. Mada istorijski posmatrano ona donosi po prvi put zvuk koji je postao poznat kao “džez-rok” tokom sedamdesetih, ona i danas oduševljava umetničkom smelošću, nastaloj na granici svetova.

 

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari