Tribina: „Dečije bolesti“ zdravstvenog sistema u nastanku i tranziciji

Predstavljamo treću tribinu u okviru ciklusa posvećenog svakodnevnom životu i popularnoj kulturi u Jugoslaviji, koji tokom 2020. godine Centar za jugoslovenske studije realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, a na kojoj ćemo se baviti aktuelnim pitanjem zdravstvenog sistema i njegovim „dečijim bolestima“.

 

Na koji način je bio postavljen zdravstveni sistem u vreme stvaranja moderne srpske države 1830-ih, kako se država nosila sa izazovima najopasnijih zaraznih bolesti u to doba – kuge, kolere i velikih boginja i koje metode su u toj borbi korišćene – karantin, zdravstveno prosvećivanje i vakcinacija, otkriće nam istoričarka dr Aleksandra Vuletić.

Od dr Nade Vasić, doktorke iz Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, koja je autorka dokumentarnog filma Kako smo matirali „Žutu damu” o lečenju dece obolele od tuberkuloze s kraja pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka u Institutu za tuberkulozu i plućne bolesti u Beogradu, saznaćemo koji vidovi borbe su korišćeni u borbi sa bolešću kojom se zarazio ogroman deo stanovništva u našim krajevima, ali i kakva je bila zdravstvena politika socijalističke Jugoslavije koja je u posleratnim godinama uz veliki napor stabilizovala epidemiološku situaciju stavljajući akcenat na preventivu i zdravstveno prosvećivanje stanovništva.

Sociološkinja Irena Pejić će se fokusirati na analizu aktuelne zdravstvene krize iz perspektive današnjeg stanja zdravstvenog sistema u Srbiji na koji su uticale promene zdravstvenih politika koje su nastupile nakon 1990. godine, tranzicija i neoliberalni zaokret. Razgovaraćemo o posledicama koje su reforme donele po funkcionisanje zdravstvenog sistema, na rad medicinskog osoblja, ali na sveobuhvatne posledice po krajnje korisnike njihovih usluga – stanovništvo.

U poslednjih nekoliko godina zdravstveni sistem u Srbiji trpi najveće udare do sada sa najmanjim budžetskim ulaganjima, nastavljenom sistemskom zapuštenošću ali i uvođenjem javno-privatnih partnerstava. Poslednje reforme i mere štednje smanjuju opseg pregleda i lekova koje pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje, čine zdravstvenu zaštitu nedostupnom mnogima, ali i nagoveštavaju sledeći korak urušavanja javnog zdravstva – privatizaciju.

Moderatorka: dr Sanja Petrović Todosijević, Institut za savremenu istoriju /Cejus

 

O učesnicama razgovora

Aleksandra Vuletić je istoričarka, viša naučna saradnica Istorijskog instituta. Bavi se istorijom 19. veka. Njena istraživačka interesovanja usmerena su ka različitim aspektima društvene istorije, istoriji privatnog života i demografskoj istoriji. Autorka je monografije Porodica u Srbiji sredinom 19. veka, Brak u Кneževini Srbiji, a koautor je monografija Naličja modernizacije. Srpska država i društvo u vreme sticanja nezavisnosti i Prestoni Kragujevac. Izolacija u doba korone podstakla ju je da pokrene blog „Prošlost koju živimo“, u kojem se bavi aktuelnim istorijskim temama. Prve objave na blogu odnosile su se na borbu protiv zaraznih bolesti u 19. veku.

Nada Vasić je lekar internista-kardiolog, radi na Klinici za pulmologiju KCS u Beogradu. Član je Respiratornog udruženja Srbije (RUS), Evropskog respiratornog (ERS) i Evropskog kardiološkog udruženja (ESC), Sekcije za umetnost, kulturu i humanost SLD. Osim stručno naučnog i kliničkog rada posebno polje njenog interesovanje je istorija medicine u Srbiji s posebnim osvrtom na istoriju pulmologije u ustanovi u kojoj radi. Autorka je dokumentarnog filma pod nazivom Kako smo matirali “Žutu damu” koji je prikazivan više puta na RTS-u, a selektovan je i na tri festivala dokumentarnog filma: 65. Martovski festival dokumentarnog filma Beograd (2018), BaNeFF Stokholm (2018), Forteca International Film Festival, FIFFP Perast (2019).

Irena Pejić je politička sociološkinja i istraživačica. Doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoj rad fokusira na analize društveno – političkih tema, pitanja rada i sidnikalnog organizovanja, komodifikacije javnih usluga i položaj žena. Članica je redakcije kritičkog portala Mašina, autorka tekstova u drugim medijima u Srbiji i regionu.

Sanja Petrović Todosijević je naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije (Beograd) i jedna od osnivačica Centra za jugoslovenske studije. Bavi se društvenom istorijom Srbije i Jugoslavije u periodu posle Drugog svetskog rata sa posebnim osvrtom na istoriju detinjstva i obrazovanja kao i istorijom Drugog svetskog rata. Autorka je monografija: Otećemo svetlost bučnom vodopadau. Reforma osnovnoškolskog sistema u Srbiji 1944-1959 (2018) i Za bezimene. Delatnost UNICEF-a u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji 1947-1954 (2008).

 

 

***************
***Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari