Tribina: “Hoćemo li dočekati 2013?”

Ciklus tribina: Verovali ili ne//U saradnji sa Društvom fizičara Srbije
Predavač: prof. Tijana Prodanović
U nastavku ciklusa “Verovali ili ne”, koji Dom omladine realizuje sa članovima Društva fizičara Srbije, a u kome su do sada obrađene teme: “Pokušaj imitiranja iskustva”, “Da li su kiborzi među nama”, kao i “Zašto istražuemo sunce” Tijana Prodanović, vanredni profesor na studijama astronomije-astrofizike održaće predavanje na temu “Hoćemo li dočekati 2013?”

 

Da li je drevna civilizacija Maja pokušala da nas upozori da nam preti smak sveta 21. decembra 2012. godine, tako što im se kalendar tada završava? Mnogi se plaše da je tako, ali šta nauka kaže? Da li treba da se pripremamo na katastrofu ili možemo slobodno da planiramo doček 2013? Ako se desi nebesko poravnanje planeta da li nas to može ugroziti? Da li će nas Sunce možda spržiti, ili asteroid udariti? Da li imamo razloga za brigu ili će ovo biti samo još jedan smak sveta koji ćemo preživeti…

Tijana Prodanović je vanredni profesor na studijama astronomije-astrofizike u okviru Departmanu za fiziku u Novom Sadu. Studije astrofizike završila je 2001. godine na matematičkom fakultetu u Beogradu, a doktorirala je 2006. godine na Univerzitetu Ilinoisa u Urbana-Šampejnu, SAD. Uža specijalnost joj je nuklearna i čestična astrofizika, odnosno sve što se tiče porekla prvih elemenata u sfemiru, kosmičkog i gama zračenja. Osim teorijskim bavljenjem naukom Tijana se aktivno i praktično bavi i popularizacijom nauke. Pored brojnih popularnih predavanja pobednik je i nacionalnog takmičenja Laboratorija slavnih (FameLab) za najboljeg mladog komunikatora nauke, i organizator više festivala nauke i Noći istraživača u Novom Sadu.

Komentari