Tribina: Četnički zločini i kolaboracija sa okupatorima u vreme oslobađanja Jugoslavije 1945. godine

Ciklus: “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45.” // Organizatori:Inicijativa NE rehabilitaciji

Govore: dr Branko Latas, Antun Miletić i Milan Radanović. Moderator: Nebojša Dragosavac, novinar

 

Nakon razmatranja politike i prakse četničkih zločina 1941, 1942, 1943. i 1944. godine (snimci izlaganja su dostupni na e-stranicama TV novina: http://www.teve-novine.org), serijal “FAKTI: Istorija četnički zločina 1941-1945” u junu Inicijativa NE rehabilitaciji završava tribinom o četničkim zločinima i kolaboraciji u 1945. godini i tribinom o suđenju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 1946. godine.

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima za rehabilitacije saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i počinjenim ratnim zločinima. Fokus ovih procesa je, umesto na činjeničnom stanju o događajima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa.

 

Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, Inicijativa NE REHABILITACIJI priređuje u Domu omladine seriju tribina pod zajedničkim nazivom “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1945”.

 

Nakon razmatranja politike i prakse četničkih zločina 1941, 1942, 1943. i 1944. godine (snimci izlaganja su dostupni na e-stranicama TV novina: http://www.teve-novine.org), serijal se u junu završava tribinom o četničkim zločinima i kolaboraciji u 1945. godini i tribinom o suđenju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 1946. godine.

 

U utorak, 4. juna, govoriće se o četničkim zločinima i kolaboraciji tokom 1945. godine, te njihovim konsekvencama, a izlaganja će imati istoričari dr Branko Latas, mr Antun Miletić i Milan Radanović. Dr Branko Latas će dati opšti pregled položaja i politike četničkog pokreta (ili JVuO) u uslovima oslobađanja Jugoslavije 1945. godine, Antun Miletić o konsekvencama četničkih (i drugih) zločina, likvidacijama i trendovima kažnjavanja ratnih zločinaca, a Milan Radanović će izložiti kontroverze oko kvantifikovanja i strukturisanja sradalih u Srbiji nakon oslobođenja zemlje.

 

Moderiraće Nebojša Dragosavac, novinar.

 

Kako je na dosadašnjim tribinama više relevantnih istoričara i istraživača javno iznelo podatke koji osporavaju ne samo svaku mogućnost rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, nego i način dosadašnjeg rada Višeg suda, koji je kao svedoke zvao isključivo istoričare koji su pristalice rehabilitacije, Inicijativa NE REHABILITACIJI – zajedno sa drugim zainteresovanim inicijativama, udruženjima, organizacijama, pojedincima i pojedinkama – podneće zahtev sudu da na aktuelnom procesu kao svedoci budu saslušani i oni istoričari, eksperti i istraživači koji mogu izneti brojne podatke od značaja za rad i odlučivanje u datom predmetu.

Pozivamo sve zainteresovane da dođu i podrže ili i sami potpišu takav zahtev.

 

fb http://www.facebook.com/protivrehabilitacije.drazemihailovica?fref=ts

Komentari