2. BEOGRADSKI FESTIVAL EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI

Nedelja vrhunske književnosti.

Retrospektiva filmova nastalih po savremenoj književnosti

Izložba Herbert

Četiri celovečernja multimedijalna književna programa

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje Drugi Beogradski festival evropske književnosti od 25. do 28. juna.

.

Retrospektiva filmova nastalih po savremenoj književnosti
Izložba Herbert
Četiri celovečernja multimedijalna književna programa
Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje Drugi Beogradski festival evropske književnosti od 25. do 28. juna.

 

 

Beogradu je potreban veliki međunarodni književni festival čiji je ključni cilj da predstavlja najvažnija dela i najvažnije pisce savremene evropske književnosti, ali i vrhunskoj književnosti je potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.


Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Drugi Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa.

Među piscima koji učestvuju na Drugom Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se Florans Noavil, Mihajlo Pantić, Goce Smilevski, Srđan V. Tešin, Muharem Bazdulj, Igor Štiks i Živorad Nedeljković.

Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazana dva domaća, jedan francuski i jedan slovački film. To su Hadersfild Ivana Živkovića (prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca), Logor posrnulih žena Laca Halame (prema romanu Antona Balaža Logor posrnulih žena), Petrovgradska prašina Ilije Torbice (prema romanu Vojislava Despotova Petrovgradska prašina) i Ljubavnici kafea Flor Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar).


U okviru programa Drugog Beogradskog festivala evropske književnosti biće otvorena izložba posvećena velikom poljskom pesniku Zbignjevu Herbertu, jednom od najvećih evropskih pesnika XX veka. Tokom ove izložbe posetioci će moći da vide crteže, rukopise i fotografije ovog modernog klasika, tvorca Gospodina Kogita, jednog od najuzbudljivijih likova moderne evropske književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.


Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.


Čitajte i uživajte. Uživajte i čitajte.

 

Program

 

25. jun

19h: Otvaranje Festivala: Herbert : izložba

20h: Na sceni: Mihajlo Pantić

21h: Književnost na filmu: Ivan Živković: Hadersfild (prema drami Uglješe Šajtinca Hadersfild)

 

26. jun

19h: Na sceni: Muharem Bazdulj

20h: Na sceni: Florans Noavil

21h: Književnost na filmu: Laco Halama: Logor posrnulih žena (prema romanu Antona Balaža Logor posrnulih žena)

 

27. jun

19h: Na sceni: Srđan V. Tešin

20h: Na sceni: Goce Smilevski

21h: Književnost na filmu: Ilija Torbica: Petrovgradska prašina (prema romanu Vojislava Despotova Petrovgradska prašina)

 

28. jun

19h: Na sceni: Živorad Nedeljković

20h: Na sceni: Igor Štiks

21h: Književnost na filmu: Ilan Duran Koen: Ljubavnici kafea Flor (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar)

 

 

 

Komentari