Tribina: BIOETIKA I SPORT

ETIKA BORILAČKIH SPORTOVA: TUČA ILI VITEŠTVO?
Tribina Bioetičkog društva Srbije

Govore: Željko Čačija, novinar B92, komentator  Eurosporta; Vuk Aleksić, student VI godine Medicinskog fakulteta BU; Ivan Đorđević, pripravnik volonter I osnovnog suda u Beogradu, instruktor rvanja u rvаčkom klubu „Železničаr“ i klubu mešovitih  borilаčkih sportovа „MMA Akаdemijа“.

Željko Čačija, novinar B92, komentator  Eurosporta  govori  na temu:  „Borilački sportovi  i etika sporta iz ugla sportskog novinara“,  

Vuk Aleksić, student VI godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nosilac instruktorskog pojasa u Brazilskoj JiuJitsi, osvajač nekoliko medalja na takmičenjima, aktivan takmičar, govori na temu: “ Medicinska  pitanja  u sportu  i  etičke  dileme“

Ivan Đorđević, pripravnik volonter Prvog osnovnog suda u Beogradu, instruktor rvanja u rvаčkom klubu „Železničаr“ i klubu mešovitih  borilаčkih sportovа „MMA Akаdemijа“, dugogodišnji sportistа i osvаjаč više medаljа nа rаznim tаkmičenjimа u boksu i rvаnju,  „ Načela  borenja  kao  osnov  kompromisa  sa  mladim  prestupnicima“

Pod bioetičkim aspektima sporta laička  i stručna javnost podrazumeva mahom probleme vezane za doping, mito i korupciju u sportu. Pri tom se zaboravlja da je bioetika sporta široko polje koje obuhvata:  etičke probleme medicine sporta kao primarno zdravstvene delatnosti, sportsku traumatologiju i poseban pristup sportskog lekara, etičke dileme u izboru između kvalitetnog medicinskog oporavka i brzog oporavka radi što bržeg vraćanja na teren, sociološke i psihološke aspekte sporta, razmatranje konteksta i društvene uslovljenosti sporta, uticaj društva na sport i povratni uticaj sporta na društvo, razmatranje sportskog događaja, aktera sporta (igrači, publika i posrednici) i njihovih uloga kao očekivanog ponašanja, analizu medija kao najznačajnijeg aktera savremenog sporta, tematiku navijača kao dela sportske publike, analizu ponašanja aktera u različitim oblicima sportskih aktivnosti, razmatranje nacionalnog identiteta i sporta, rasizma u sportu itd. Posebna oblast bioetike sporta vezana je za etiku borilačkih sportova: zbog čega se borilački sportovi stereotipno vezuju za nasilničko ponašanje, koji su etički problemi vezani za borilačke sportove, da li se ovi sportovi mogu okarakterisati kao tuča ili pak viteštvo, koja je veza medicine i borilačkih sportova i najzad, da li je moguće izvršiti resocijalizaciju maloletnih prestupnika kroz borilačke sportove – neka su od pitanja koja će biti razmatrana u okviru ove tribine.

Željko Čačija na B92 dolazi 2002. godine. Rad u sportskoj redakciji B92 oduvek je bila želja, a karijeru započinje kao realizator sportskih prenosa. Šansu da kreira priloge sa najboljom sportskom redakcijom u zemlji dobija nakon nekoliko godina rada. Kao novinar sportske redakcije prve korake napravio je na radiju i sajtu, da bi vremenom počeo da se uključuje u kreiranje Sportskog pregleda TV B92. Sa kolegom Milošem Šaranovićem radio je emisiju iz dva dela “Podeljeni gradovi” o možda najvećem gradskom fudbalskom rivalitetu između Seltika i Glazgov Rejndžersa. Inače, veliki navijač Seltika i ljubitelj Škotske i Irske.  Borilački i ekstremni sportovi su mu specijalnost, ali i velika strast. Poznavalac borilačkih veština i komentator boksa na B92. Prve korake kao komentator borilačkih sportova napravio je komentarišući borilački MMA spektakl „Cage Rage“. Od juna 2012. godine ima i autorsku emisiju koja se bavi isključivo tematikom borilačkih sportova, psihološkom i etičkom problematikom vezanom za ove sportove. Emisija se zove „U klinču“, a emituje se četvrtkom od 14:30. Do sada su gosti bili istaknuti treneri i borci iz velikog broja sportova, ali i psiholozi i sociolozi koji se bave psihologijom i etikom sporta. Autor je  tekstova o borilačkim sportovima na sportskom sajtu B92.  U mladosti je trenirao košarku, pa mu taj sport ostaje velika ljubav. Rođen u Beogradu, ali se ponosi detinjstvom provedenim u Zrenjaninu. Ponosni tata i lični trener jedne Maše, reprezentativca Srbije u Ašihara karateu.

Vuk Aleksić je apsolvent Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, redovni demonstrator na Katedri za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu u toku četiri školske godine, demonstrator volonter na Katedri za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu u toku jedne školske godine i istraživač-saradnik na projektu Klinike za neurologiju, pod rukovodstvom prof. dr Nadežde Šternić pod nazivom: “Depresija izazvana vaskularnim bolestima mozga: primena neurovizulizacionih metoda u prevenciji, ranom otkrivanju i lečenju”.
Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Vuk Aleksić obavlja sledeće dužnosti: predsednik Odbora za međunarodnu saradnju, član Studentskog parlamenta, član Komisije za udžbenike, član Naučno-nastavnog veća i član Saveta. Član je Bioetičkog društva Srbije i Komiteta znanja Srbije“ – KoznaS, u kojem je predsednik ogranka za medicinske nauke. Član je Astronomskog društva “Ruđer Bošković”. Vuk Aleksić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja tokom svog školovanja, a kao student je dobitnik nagrade Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Prof. dr Živojin Sudarov) za postignut uspeh u toku studija na Medicinskom fakultetu. Aktivno učestvuje u radu brojnih domaćih i inostranih simpozijuma i kurseva, a do sada je kao koautor publikovao 13 radova i jednu monografiju. Kao aktivni sportista Vuk Aleksić je nosilac instruktorskog pojasa u Brazilskoj JiuJitsi i osvajač nekoliko medalja na takmičenjima.  Dugo se bavio odbojkom i gimnastikom, osvajač je 7. mesta na prvenstvu Republike Srbije u gimnastici, održanom u Nišu 2006. godine.

Ivаn  Đorđević je rođen u Beogrаdu, gde je kаo đаk generаcije zаvršio osnovnu školu „Vаsа Pelаgić“ u beogrаdskom nаselju Kotež. U potrаzi  zа sopstvenim identitetom, početkom devedesetih godinа zаkorаčio je u svet borilаčkih sportovа koji su njegovа strаst i večitа inspirаcijа. Vаspitаn po nаčelimа borenjа, sа kojim gа je upoznаo njegov prvi trener, trener boksа Svetomir Belić Belkа, odrаstаo i sportski se edukovаo sа mnogim šаmpionimа  učeći od njih o prаvdi i prаvilimа životа kroz svet borbe i borenjа. „Biti dobаr čovek je primаrno, postаti šаmpion je sekundаrno“ je mentаlni temelj i sveto pismo zа Ivаnа Đorđevićа, koji je ovim principom prožeo svаki pedаlj svog životа, od bаvljenjа borilаčkim sportovimа, preko privаtnih poslovа (trgovinа prehrаmbenim proizvodimа nа beogrаdskim pijаcаmа, veleprodаjа prehrаmbenih proizvodа, otvаrаnje STR „IN SHOP“, bаvljenje prodаjom hаrtijа od vrednosti) koje je rаdio počev od 16. а do svoje 25. godine zbog teške finаnsijske situаcije, pа sve do diplome Prаvnog fаkultetа u Beogrаdu 2010. godine, priprаvničkog rаdа u Prvom osnovnom sudu u Beogrаdu, položenog pravosudnog ispita 2013. godine, te dаljim usаvršаvаnjem u svetu prаvde i prаvosuđа. Nekаdа osvаjаč više medаljа u boksu i rvаnju, а dаnаs instruktor rvаnjа u rvаčkom klubu „Železničаr“ i klubu mešovitih borilаčkih sportovа „MMA Akаdemijа“, trudi se dа filozofiju borenjа okovаnu prаvim vrednostimа prenese nа sve mlаde borce i simpаtizere borilаčkih sportovа. Veliki ljubitelj mаloletničkog krivičnog prаvа i pobornik teorije UVEK ALTERNATIVA, NIKAD ODMAZDA, ujedno je i idejni tvorаc projektа RESOCIJALIZACIJA MALOLETNIH PRESTUPNIKA KOJI SU IZVRŠILI KRIVIČNA DELA SA ELEMENTIMA NASILJA KROZ BORILAČKE SPORTOVE, koji će predstаvljаti revoluciju u društvenoj i držаvnoj reаkciji nа mаloletničku delinkvenciju.

Komentari