Promocija 29. broja lista “Solidarnost”

Specijal o ženskom pitanju “Za žensko oslobođenje” u izdanju Marksa 21

Uvodna izlaganja: Neda Đorđević (Marks 21) i Gordana Stojaković (S.T.R.I.K.E)
Moderator: Matija Medenica

U uvodnim izlaganjima biće predstavljen presek broja i glavnih diskusija koje prenosi. Neda Đorđević će predstaviti novooformljenu inicijativu za levičarski Feministički front, dok će Gordana Stojaković otvoriti raspravu o daljem umrežavanju progresivnih inicijativa – prema novoj levoj i feminističkoj partiji po modelu Sirize.

Svetska kapitalistička kriza je svuda na dnevni red stavila pitanje alternative sistemu večitih „mera štednje“ i slobodnotržišne anarhije. Levica, međutim, tek počinje da razmatra to na koji način kriza utiče na žene.Često se pominje to da žene nose najveći teret krize, pošto ne samo da su suočene s napadima na uslove rada, već moraju i da svoje porodice održe na okupu u situaciji u kojoj država smanjuje socijalnu zaštitu. Tekstovi u ovom broju bave se problemom takve „dvostruke opterećenosti“ žena, iz više perspektiva.

Uprkos dubokoj krizi kapitalističkog sistema i poverenja u političke elite, jasno je da postoji i kriza alternativa. Retko ko veruje u to da su revolucionarni pokret i socijalizam uopšte mogući.

List Solidarnost postoji upravo da bi tu situaciju promenio. Marks21 je pokrenuo Solidarnost da bi politici vladajućih krugova suprotstavili politiku jedinstvenog fronta eksploatisanih i potlačenih. Zato je njihova parola „Solidarnost je naša snaga!“


Ovaj broj Solidarnosti možete preuzeti OVDE.

Komentari