Tribina: “1946: Istražni postupak i suđenje generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću”

Ciklus: “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45.” // Organizatori:Inicijativa NE rehabilitaciji

Govore: Dragoslav Dimitrijević Beli, dr Miodrag Zečević i dr Aleksandar Sekulović. Moderator: Nebojša Dragosavac.

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima za rehabilitacije kvislinga i saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i počinjenim ratnim zločinima.

Fokus ovih procesa, umesto na činjeničnom stanju o događajima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo je na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa.

Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, Inicijativa NE REHABILITACIJI priredila je u Domu omladine Beograda seriju tribina pod zajedničkim nazivom “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1945”.

Nakon razmatranja politike i prakse četničkih zločina 1941, 1942, 1943. i 1944. godine, kao i saradnje generala Draže Mihailovića i njegovih jedinica sa Vermahtom i drugim kolaboracionističkim i kvislinškim snagama protiv NOVJ u oslobađanju Jugoslavije 1945. godine (snimci izlaganja su dostupni na e-stranicama TV novina: http://www.teve-novine.org/), serijal završava tribinom o suđenju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 1946. godine.

Na poslednjoj tribini iz ovog serijala, govoriće se o sudskom epilogu četničke politike i prakse kolaboracije i zločina od 1941. do 1945. godine, kroz komentare o političkom, vojnom i pravnom kontekstu istražnog postupka, suđenja i presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću. 

 

Nezavisni istraživač i publicista Dragoslav Domitrijević Beli daće osvrt na delovanje odmetnutih četničkih formacija u periodu od 1946. do 1948. godine, na delovanje koje je bilo sastavni deo optužbe protiv generala Mihailovića.

 

O faktografskom aspektu, poreklu i izboru dokumenata na osnovu kojih se odvijalo suđenje, kao i o značaju dokumenata i stenograma sa tog suđenja danas, gotovo 70 godina nakon procesa, govoriće prof. dr. Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR-a Srbije i autor knjige “Dokumenti sa suđenja Ravnogorskom pokretu, u kojoj su publikovani i kompletni stenogrami sa suđenja 1946. godine.

 

O pravnim aspektima sudskog procesa u svetlu tadašnjih pravnih standarda, proizašlih iz savezničkog i jugoslovenskog pravno-političkog tretmana ratnih zločina i njihovih inspiratora, govoriće advokat dr Aleksandar Sekulović.

 

Moderator: Nebojša Dragosavac (Savez antifašista Srbije), pravnik i novinar
Kako je na dosadašnjim tribinama više relevantnih istoričara i istraživača javno iznelo podatke koji osporavaju ne samo svaku mogućnost rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića, nego i način dosadašnjeg rada Višeg suda, koji je kao svedoke zvao isključivo istoričare koji su pristalice rehabilitacije, Inicijativa NE REHABILITACIJI, zajedno sa drugim zainteresovanim inicijativama, udruženjima, organizacijama, pojedincima i pojedinkama, podneće zahtev sudu da na aktuelnom procesu kao svedoci budu saslušani i oni istoričari, eksperti i istraživači koji mogu izneti brojne podatke od značaja za rad i odlučivanje u datom predmetu.
Pozivamo sve zainteresovane da dođu i podrže ili i sami potpišu takav zahtev.
fb http://www.facebook.com/protivrehabilitacije.drazemihailovica?fref=ts

Komentari