Tribina: „A na kom kolesku ti čekaš… to nešto?“

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: reditelj i scenarista Luka Mihailović i deo autorske ekipe filma „Indigo Kristal“.
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

 

Nova tribina u sklopu ciklusa „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograde (DOB) zakazana je za petak, 7. april; naslov aprilske tribine glasi  „A na kom kolesku ti čekaš… to nešto?“. U žiži ovog prvog petka u aprilu biće srpski bioskopski hit-film, dugometražno igrano ostvarenje „Indigo Kristal“. Ulaz je slobodan.

U pitanju je filmska priča koja tokom četiri dana prati Vuka, tridesetogodišnjeg povratnika iz zatvora koji, progonjen samoubistvom najboljeg druga, pokušava da spase njegovog mlađeg brata na veče godišnjice samoubistva. Glavne uloge u filmu tumače Miodrag Radonjić, Denis Murić, Nina Janković i Miloš Petrović Trojpec, a pored njih glume i Miloš Đurović, Pavle Mensur, Relja Seksi Despotović, Đorđe Bibić Biba, Gorica Popović, Milan Čučilović, Dragomir Mrsić, Milan Pelinvanović, Siniša Maksimović, Iva Jovanović, Dimitrije Lacku Spirovski… Kako su nam iz produkcije pojasnili, Indigo i Kristalna deca su pripadnici generacija koje su rođene u teškim formativnim godinama (1988 -2005) i njihova snažna potreba za razumevanjem i prihvatanjem će se izraziti kroz ovaj film na osnovu njihovih životnih iskustava i problema.

Indigo Kristal je Mihailovićev diplomski film koji je počeo da piše krajem druge godine fakulteta, vrativši se posle dve godine u rodni Šabac, a nakon što je video koliko se grad promenio. Film  je sniman u Šapcu tokom 2022. godine i traje 105 minuta. Ključni Mihailovićevi saradnici su direktori fotografije Vladimir Milivojević Bugi i Vladimir Đurić, scenograf Luka Petković, kostimografkinja Marija Milekić, dizajner zvuka Srđan Milovanović, montažer Matija Đukanović Đuka… Muziku za film su komponovali Damjan Nedelkov, Nikola Bugarčić, Luka Broćić i Nikola Bukvić. Film su producirali Miodrag Radonjić (koji tumači glavnu ulogu) i Miloš Avramović (produkcijska kuća Archangel Studios u saradnji sa Režim produkcijom).

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu i/ili su pisali za „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u i „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana.  Bili su i autori i voditelji filmskog podkasta „Prvi red“, a drugu godinu za redom po Srbiji vode filmsku radionu za decu i mlade „Kako se gleda film“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije. Novinari su i urednici filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

Komentari