Tribina: Španija i arapsko nasleđe

Ciklus tribina: ARAPI – ISTORIJA, CIVILIZACIJA, UTICAJI
Organizacija: Dom omladine Beograda i Arapski kulturni centar

Učestvuju: prof. dr Nikola Samardžić, Filozofski fakultet UB i doc. dr Željko Donić, Filološki fakultet UB. Moderacija: Arapski kulturni centar

Španija, zemlja koja objedinjuje toliko različitosti, koje je čine fascinantnom i prelepom. U dugoj istoriji Iberijskog poluostrva, dah arapske civilizacije, koji je dodirnuo ovo podneblje ostavio je značajan trag. O arapskoj kulturi u Španiji, veličanstvenom spoju Evrope, Afrike i Bliskog Istoka i plodovima ove čudesne raznolikosti govoriće profesori Univerziteta u Beogradu.

ARAPI – ISTORIJA, CIVILIZACIJA, UTICAJI
Kroz ovaj ciklus predstavićemo istoriju arapskih naroda i država, etnologiju i kulturu pre svega arapskog, ali i drugih naroda koji naseljavaju prostore arapskih zemalja, nauku, umetnost, filozofiju. Tema predavanja biće i različita dostignuća koja su plodovi rada predstavnika arapske civilizacije, zahvaljujući kojima se Evropa upoznala sa brojevima, antičkim nasleđem koje su Arapi sačuvali i prevodili, kao i druga velika otkrića koje su svetu podarili arapski učenjaci. Bavićemo se odnosom i interakcijom arapske i islamske sa drugim civilizacijama. Gosti predavači biće ličnosti iz različitih oblasti, iz naše zemlje i inostranstva. U program će biti uključeni i predstavnici arapskih diplomatskih predstavništava, kao i osoblje inostranih instituta i kulturnih centara u Beogradu.

Komentari