Razgovor: Izgubljeni pa Ostavljeni (The Leftovers)

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“
Učestvuju: Staša Koprivica, pozorišna rediteljka;  Oto Oltvanji, pisac. Moderator: Pavle Knežević.

Serija “Ostavljeni” (The Leftovers) je čedo scenariste i producenta Dejmona Lindelofa, koautora planetarnog hita “Izgubljeni” (Lost).

“Izgubljeni” nastaju na početku televizijskog talasa savremenih misterija, a popularnost serije poklopila se sa širenjem interneta, društvenih mreža i drugih brzih sredstava komunikacije što je izazvalo pravi globalni pokret koji niko nije mogao da predvidi, pa ni Lindelof. Iako “Izgubljeni” nisu ni izbliza dali zadovoljavajuće odgovore na svoje misterije, Lindelof je ostao u centru pažnje globalne pop-kulturne javnosti.

Ostavljeni su najavljeni na kablovskom kanalu HBO, poznatom po izuzetnim i vanserijskim dramama, ali i potpunom odsustvu cenzure. Kada se saznalo da je u pitanju adaptacija istoimenog romana Toma Perote u kome se govori o svetu nakon što je iz njega misteriozno nestalo dva odsto populacije, svet je polako počeo da “gori” u nestrpljenju. Već od samog početka, međutim, bilo je jasno da su “Ostavljeni” sasvim drugačija vrsta serije od “Izgubljenih”. Mračna i turobna drama uopšte se nije bavila misterijom nestanka, već dramom onih koji su ostali. Štaviše, da nije bilo te premise o misterioznom nestanku, ne bi ovde ni moglo da bude govora o bilo kakvim natprirodnim elementima.

Mala, ali jako verna publika serije nagrađena je sa tri sjajne sezone, pogotovo drugom i trećom koje su se u pretrpanom svetu izuzetnih televizijskih dostignuća istakle kao sam vrhunac televizijske umetnosti.

Kako je do toga došlo, šta smo to gledali, da li je serija sve vreme bila verna sebi, da li se desio zaokret, možemo li verovati svojim očima – samo su neka od pitanja i tema koja su se mogla čuti posle završetka “Ostavljenih”. Probaćemo da odgovorimo na njih ili bar da pokrenemo kvalitetnu diskusiju o seriji koju su mnogi proglasili instant klasikom i jednom od najboljih serija svih vremena.

Komentari