Razgovor: Nove Pačje priče

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“
Učestvuju: Milan Krunić i Aleksandar Joksimović

Avanture Diznijevih junaka Paje Patka, njegovih nećaka Raje, Gaje i Vlaje i deda Baje, pratili smo ponajviše u stripu u Politikinom Zabavniku, Mikiju, Mikijevom zabavniku i Mikijevom almanahu, a znatno manje u animiranim filmovima. Originalni crtani serijal Pačjih priča emitovao se od 1987. do 1990. i imao je preko stotinu epizoda, od kojih su neke adaptirani stripovi Karla Barksa. Kod nas je došao posredno, stripskom adaptacijom dugometražnog filma Pačje priče: Blago izgubljene lampe u specijalnom izdanju Mikijevog zabavnika.

Pajini nećaci prelaze da žive kod deda Baje, i zajedno sa njim idu u lov na blago, brane njegov srećni novčić i upadaju u mnoge druge avanture. Uz jednu od najzaraznijih muzičkih numera u špici, poznati junaci u novim avanturama ostvarili su svetski uspeh.

Diznijev TV kanal Disney XD rešio je da taj uspeh ponovi, i najavio ribut serije u 2011. Posao stvaranja nove-serije poveren je Metu Jangbergu (režiser i animator; radio je Transformerse, Ben 10, Mladim Titanima…) i Fransisku Angoneu (pisac, nagrađen Emijem za animiranu seriju Wander Over Yonder), koji su, kažu, odrasli na originalnim Pačjim pričama. Uspeli su da dovedu neka značajna imena da daju glasove likovima, a izdvajamo Dejvida Tenanta (Doctor Who, Broadchurch, Džesika Džouns, Dobra predskazanja,…) kao deda Baju, Denija Pudija (Community) kao Raju, kao i Tonija Anselma, zvaničnog glasa Paje Patka.

Serija je nedavno počela da se prikazuje, i vizuelno se oslanja na nasleđe Karla Barksa a  daje naznake da će istraživati porodične tajne prateći “Život i priključenija Baje Patka” Dona Rose, što je spoj kome ne možete da kažete “ne”.

Komentari