Promocija knjige “POVIJEST GEJ I LEZBIJSKOG ŽIVOTA I KULTURE”

Sandorf – Zagreb i Red Box – Beograd, 2011
Ciklus: PROMOCIJE

Govore: Ivan Sršen i Miško Stevanović, izdavači, Ana Grbac, urednica, Franko Dota, recenzent, Dr Nikola Šuica, vanr. prof Fakulteta Likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Olga Dimitrijević, dramaturškinja i Teofil Pančić, kolumnista i kritičar.

Dom omladine Beograda domaćin je timu jednog značajnog istoriografskog izdanja. Izdavačke kuće Sandorf (Zagreb) i Red Box (Beograd) predstaviće ”Gay and Lesbian Life and Culture – World History“ koju je priredio Robert Oldrič.

Od pamtiveka su širom sveta neki muškarci i žene čeznuli za emocionalnom i fizičkom prisnošću s osobama istog pola. Njihova priča je dugo bila potisnuta, zanemarena i iskrivljena, ali je poslednjih godina postala predmet mnogih istraživanja. “Povijest gej i lezbijskog života i kulture” oslanja se na te radove kako bi predstavila živopisan i izazovan pregled onoga što smo još do juče nazivali „tajnom istorijom“.

U nastajanju ove sveobuhvatne knjige o važnom segmentu ljudske socijalne istorije učestvovalo je četrnaest autora, univerzitetskih profesora i istoričara iz sedam zemalja, koji prikazuju različite društvene koncepte i stavove o homoseksualnosti. Knjiga počinje antičkom Grčkom i Rimom, a prati istoriju sve do današnjih dana i problematike prava gej i lezbejske zajednice, AIDS-a i istospolnih brakova.
Povijest gej i lezbijskog života i kulture temelji se na mnoštvu obrađene građe: memoarima, pismima, arhivama, delima likovne umetnosti i književnosti i jedina je knjiga koja pruža celovit pregled duge istorije iz koje je potekle današnja bogata i raznolika gej i lezbejska kultura, a predstavlja i sveobuhvatni, globalni portret gej istorije, prepun sjajnih ilustracija.

Ivan Sršen rođen je 1979. u Zagrebu. Osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu, gde je i diplomirao istoriju i opštu lingvistiku na Filozofskom fakultetu 2004. godine. Od 2001. radi u knjižarstvu i izdavaštvu, a od 2004. radi kao urednik za nekoliko izdavačkih kuća (IBS, Mlinarec & Plavić, Konzor, Masmedia, Fortuna, Sandorf...). Uredio je brojna publicistička izdanja iz oblasti muzike, politike, ekonomije i književnosti. Objavljuje novinarske članke, reportaže i kratku prozu u brojnim domaćim časopisima, bavi se književnim prevođenjem s engleskog jezika  Objavio je knjigu priča “Skela – bajke iz automata za kavu”, Sandorf, Zagreb, 2010. i kulturno istorijsku studiju “Povijest zagrebačkih knjižnica”, Fortuna, Zagreb, 2010. (koautor Daniel Glavan).
Od 1997. godine aktivno je uključen u rad i delovanje nekoliko neprofitnih organizacija u sklopu kojih je osmislio i realizovao brojne projekte s ciljem poboljšanja kulturnog života prvenstveno mlađe populacije. Kao član edukativnog tima ‘Prvi put biram’ udruženja GONG,  dobitnik je grupne nagrade Evropskog Saveta za promociju demokratije za 2005. godinu.
Od 2007. godine je suvlasnik i urednik u izdavačkoj kući i agenciji za zastupanje hrvatskih pisaca u inostranstvu ‘Sandorf’.  Od 2011. član je Hrvatskog društva pisaca.

Ana Grbac rođena je u Zagrebu 1973. Studirala je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1994. do 1998. kao književna kritičarka i urednica sarađuje u redakciji kulture Radija 101.  Od 1998. vodi knjižaru Konzor specijalizovanu za literaturu iz oblasti humanističkih nauka a godinu dana kasnije i izvršna urednica u istoimenoj izdavačkoj kući. 2001. godine počinje intenzivnije da sarađuje u Trećem programu Hrvatskog radija, a od 2002. do 2009. spoljna je urednica emisije “Svjetska proza”. Kritike objavljuje od 1994. u kulturnim časopisima, internet magazinima i portalima. Od 2009. do kraja 2010. radi u izdavačkoj kući Fraktura kao urednica.

Franko Dota (Zagreb), doktorant je moderne i savremene istorije na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dopisnik je italijanske novinske agencije ANSA-e za Hrvatsku i Sloveniju. Poslednjih godina bavi se istorijom istoriografije i teorijom istorije, a rezultat takvog istraživačkog rada je knjiga “Zaraćeno poraće: konfliktni i konkurentski narativi o stradanju i iseljavanju Talijana Istre” (Zagreb, 2010). Ova naučna studija predstavlja izuzetan doprinos diskusiji o problematici ratnog i poratnog razdoblja u Istri i Rijeci te razgraničenju nakon Drugog svetskog rata. Reč je o analizi hrvatskog istorijskog narativa i javnog diskursa naspram italijanskog i njihovog odnosa od posleratnih dana do danas. Svoj interes za manjinska prava i pitanja razvoja i ostvaruje i na polju rodnih i seksualnih sloboda i uloga.

Komentari