Promocija knjige “Ilustrovana istorija beogradskih kafana”

Autori: Boris Belingar i Boško Mijatović (Arhipelag, edicija “Vreme”, 2016). Organizacija: ARHIPELAG i Dom omladine Beograda. Učestvuju: Milisav Savić, pisac; Predrag J. Marković, istoričar; Gojko Božović, pisac i glavni urednik Arhipelaga, kao i autori.
“Ilustrovana istorija beogradskih kafana” je uzbudlјiva istorija  privatnog i javnog, kulturnog i društvenog, ekonomskog i političkog života u Beogradu i Srbiji od početka 19. veka do početka Drugog svetskog rata predstavlјena kroz priču o kafanama i hotelima koji su u to vreme postojali u Beogradu.

Autori taj vremenski raspon obeležavaju sintagmom „od Turskog hana do Aero kluba“.

“Ilustrovana istorija beogradskih kafana” pokazuje kako su kafane u Beogradu u 19. veku, pa sve do početka četrdesetih godina 20. veka bile „najvažniji prozor u svet“, mesto javnog i privatnog života, mesto gde se osnivaju i gde deluju političke stranke, mesto gde se održavaju izbori i vode najžešće političke borbe, ali i mesto gde se stvara kulturna istorija i gde se, pored slavnih pisaca koji su obeležili život nekih kafana, pojavlјuju prva pozorišta, prvi bioskopi ili prva džez muzika u Beogradu i Srbiji.

Gotovo svih predsednici srpskih vlada u  19. veku, kao i mnogi ministri, pa i neki vladari bili su vlasnici nekih od beogradskih kafana. Čitav javni život odvijao se u kafanama koje su bile jedinstvena pozornica događaja, aktivnosti, procesa, nastanka informacija. Svoje kafane u tom vremenu imaju i političke stranke i poznate javne ličnosti. Neke kafane ostale su poznate kao mesto zabave i neponovlјivih uživanja. U drugima su opet bila neformalna sedišta obaveštajnih službi ili zavereničkih organizacija. Neke od najuzbudlјivijih ili najzanosnijih priča iz moderne istorije Beograda čitalac će pronaći u ovoj knjizi o beogradskim kafanama i hotelima, od kojih većine više nema dok je jedan broj i dalјe aktivan pod istim imenom, neke čak i na svojim istorijskim adresama.

– Želeli smo da na osnovu bogatstva prikuplјenih fotografija, arhivske građe, sećanja starijih i ondašnjih novinskih tekstova i reklama popravimo naše poznavanje kafanske istorije: da dosta poznatog samo potvrdimo, da podosta novog saznamo, pa tako i dopunimo korpus poznatog, ali i da ispravimo dosta toga netačnog što se nagomilalo u beogradskoj kafanologiji. Posebno nam je bilo dragoceno otkrivanje jednog potpuno zaboravlјenog sveta, dobrim delom sasvim običnih, pa i nepoznatih kafana, onih tipično starobeogradskih, iz kraja, na ćošku – kažu Boris Belingar i Boško Mijatović u predgovoru ovoj retkoj knjizi.

Belingar i Mijatović su na osnovu opsežnih dugogodišnjih istraživanja rekonstruisali istoriju najvažnijih beogradskih kafana i hotela u 19. i u prvoj polovini 20. veka. Tako je istorija kafana i biografija čitavog niza upečatlјivih i neobičnih ličnosti koje su na najrazličitije načine obeležili istoriju i svakodnevicu Beograda u trajanju od jednog ipo veka.

Komentari