Projekcija filma i tribina “Kultura sećanja i pomirenja”

Svečana premijera II dela dokumentarnog serijala “Religije, nacionalizam i kultura sećanja”. Vreme trajanja projekcije dokumentarnog serijala: 42 minuta. Organizacija: Centar za istraživanje religije, politike i društva u saradnji sa Institutom za studije kulture i hrišćanstva i Domom omladine Beograda
Pozvani su da učestvuju: Dragan Pjevač, advokat i predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije; Aleksandar Đakovac, sveštenik SPC; Vladimir Kolarić, teoretičar filma i umetnosti;  dr Nikola Knežević, autor i režiser filma. Moderator: Sergej Beuk, urednik programa u Domu omladine Beograda

Dokumentarni serijal “Religije, nacionalizam i kultura sećanja” kroz više polučasovnih epizoda obrađuje složene odnose između religije, sukoba u bivšoj Jugoslaviji, te konstrukcije kulture sećanja u post-konfliktnom periodu na prostorima Zapadnog Balkana. Serijal uključuje svedočanstva žrtava, veterana/branitelja i stručna mišljenja ljudi iz akademskog, civilnog i religijskog sveta.
 
Film se bavi konstrukcijom nacionalnih i verskih identiteta koji proističu iz jačanja uticaja religije u javnoj sferi u godinama koje su prethodile raspadu SFRJ, te ulogom religija tokom ratnih sukoba, kao i uticajem religija na kulturu sećanja u post-konfliktnom društvu.
 
Film ukazuje i na značaj REKOM-a kao najvećeg regionalnog procesa tranzicione pravde, kao i na neke istorijske primere uloge religija u komisijama za istinu i pomirenje. Neka od svedočanstava žrtava biće po prvi put iznesena u javnost.

Komentari