Predavanje: Stiv Džobs – umetnost gledanja u daleku budućnost

Apple – najjača svetska kompanija svih vremena
Organizacija: Društvo za Informatiku Srbije i Dom omladine Beograda
 
U programu učestvuju: Petar Kočović, Big Lale, Zarđali ekser

Predavanje se održava povodom 60 godina od rođenja vizionara informacione budućnosti. Slikonska dolina je bila pravo mesto za razvoj račnarstva u drugoj polovini sedamdesetih prošlog veka. Dva mlada Stiva, jedan Džobs a drugi Voznijak,  uputili su se u avanturu pravljenja, promocije i prodaje nečega što je kasnije postalo neprikosnoveni brend – računara Apple.
Ipak Džobs nije imao naklonost deoničara kompanije, pa je oteran.  Nakon što se vratio u Apple 1998. godine, bilo mu je potrebno vremena da stabilizuje kompaniju koja je bila pred bankrotstvom.
 
Jednom godišnje kompanija je uspevala da izbaci revolucionarno novi proizvod i pozicija kompanije je počela da se popravlja. A kada je kompanija 2007. godine  iznela na tržište proizvod koji  danas nazivamo pametnim telefonima – zarade su eksplodirale. Stiv Džobs je to požrtvovanje platio životom. Oboleo je od raka pankreasa, pa do smrti, 5. oktobra 2011. nije uspeo da se oporavi. Ali njegova vizija o izrdi superiornih proizvoda za kojim će da čezne svaki kupac, ostala je  do danas.
 
Kompanija Apple, i posle Džobsove smrti spada u red naijnovativnijih kompanija. Inovaciju kao disciplinu su gajile generacije zaposlenih u Apple-u.

 

Inovacije za 2014. bile su iPhone 6 i 6+, dok je za 2015. najavljen iWatch, jedinstven sat koji sadrži sve funkcije koje merenje vremena može da pruži.
Na predavanju će biti prikazane sve najnovije inovacije Apple-a od 2007. do danas.

Komentari