Predavanje: Monik Kanto-Sperber “Ima li pravednih ratova ?”

U okviru ciklusa „Razmišljanja o ratu“, Monik Kanto-Sperber, filozof, razgovaraće na temu opravdanosti ratovanja.
Moderatori: Petar Bojanić i Igor Krtolica, Institut za filozofiju i društvenu teoriju
Ulaz slobodan. Simultani prevod.

Organizacija: Francuski institut i Dom omladine Beograda

Kako definisati opravdani rat? U kojim okolnostima, zarad kojih ciljeva je moguće opravdati pribegavanje ratovanju ? Od antičkog doba, kada se smatralo da je rat prirodna posledica međuljudskih delovanja, do naših dana, kada je pribegavanje sili strogo ograničeno međunarodnim propisima, neprekidno se razmišlja o opravdanosti rata. Da li je opravdani rat i neophodan rat, uz sve raskorake između motiva i raspoloživih sredstava, ili je to sasvim drugačiji oblik moralnog ratovanja koje teži da prikaže izvesno stanje u koje je svet dospeo?

Monik Kanto-Sperber je predsednik Fondacije Paris Sciences et Lettres (Pariz Nauka i Književnost). Završila je Ecole Normale Supérieure i ima zvanje profesora i doktora filozofije. Bila je na čelu Ecole Normale Supéreure od 2005. do 2012. godine.  Predsedavala je mnogim istraživačkim udruženjima i organizovala brojne naučne skupove. Poslednjih petnaestak godina njeni radovi su uglavnom posvećeni filozofiji morala i savremenoj politici, kao i razmišljanjima o društvenim i etičkim aspektima današnjih nauka. Iz tih oblasti objavila je mnogo naslova, od kojih izdvajamo La Philosophie morale britannique, 1994. (Britanska filozofija morala), Le Dictionnaire d’Ethique et de Philosophie morale, 1996. (Rečnik etike i moralne filozofije), L’Inquiétude morale et la vie humaine, 2001. (Moralna bojazan i ljudski život), Le Libéralisme et la gauche, 2008. (Liberalizam i levica), Essai sur la vie humaine,2008. (Esej o ljudskom životu), Naissance et liberté, 2008. (Rađanje i sloboda, sa Rene Fridmanom), Que peut l’éthique? 2008.(Šta može etika?), Vies et destins, 2009. (Životi i sudbine), La guerre juste (Opravdani rat), Pariz, PUF, 2010.

Monik Kanto Speber dobitnik je više univerzitetskih nagrada. Odlikovana je ordenima Oficira legije časti i Viteza umetnosti i književnosti, Oficira iz reda zasluga. Pridruženi je član Belgijske kraljevske akademije.

Komentari