PARTICIPATIVNA DEMOKRATIJA: Radni sto #10 / Nova izdanja Centra za radničke studije iz Zagreba

Ciklus tribina PARTICIPATIVNA DEMOKRATIJA // Radni sto #10: Nova izdanja Centra za radničke studije iz Zagreba: Mihael Hajnrih: Uvod u Marksovu kritiku političke ekonomije;  časopis 3K: kapital, klasa, kritika # 3. Učestvuju: Stipe Ćurković, Centar za radničke studije; Darko Vesić, Centar za politike emancipacije.
Organizacija: Centar za politike emancipacije i Dom omladine Beograda

Razgovaraće se  o najnovijim izdanjima Centra za radničke studije iz Zagreba – prevodu knjige Mihaela Hajnriha “Uvod u Marksovu kritiku političke ekonomije” i trećem broju časopisa “3K: kapital, klasa, kritika”.

 

Iz uredničkog predgovora knjizi Mihaela Hajnriha “Uvod u Marksovu kritiku političke ekonomije”:

 

“…Uvod u Marksovu kritiku političke ekonomije Mihaela Hajnriha malo je didaktičko remek-djelo. Objavljivanje ove knjige u prijevodu trebalo bi doprinijeti zatvaranju jedne goleme rupe u recepciji i čitateljima u jezičnoj regiji (nekoć

srpskohrvatskoj/hrvatskosrpskoj, danas BHS) omogućiti da se susretnu s Marksom s onu stranu svih političkih karikatura i historijski nataloženih zamjena identiteta. No ova knjiga nije hagiografija. Marks se u njoj ne predstavlja kao nepogrešivi teorijski mag, niti se njegova kritika političke ekonomije stilizira u univerzalni ključ za razumijevanje svega pod suncem. No nije riječ ni o vježbi iz intelektualne arheologije: protivno opetovanim proglasima o Marksovom teorijskom projektu kao zastarjelom ili eksplanatorno mrtvom, Hajnrih sistematski argumentira zašto je razumijevanje kapitalizma bez Marksa i danas nemoguće…”

“3k: kapital, klasa, kritika” časopis je Centra za radničke studije iz Zagreba. Njegov sadržaj je teorijski, njegove intencije su teorijske i političke. Veliko ideološko “čišćenje” intelektualnog i političkog života postjugoslavenskih društava od svakog traga marksizma, za posljedicu je imalo pogubno osiromašenje konceptualnog aparata za analizu i kritiku dramatičnih društvenih promjena koje su nastupile s agresivnom i obuhvatnom restauracijom kapitalizma u regiji. Kritičko i teorijsko samoosiromašenje reflektiralo se i u političkoj i ideološkoj dezorijentaciji ljevice i eroziji njezinog društvenog značaja. Programatika i urednička politika 3k proizlaze iz čvrstog uvjerenja da obnova recepcije Marksove kritike i pluralizma suvremenih marksističkih teorija predstavljaju nužan uvjet raskida s intelektualnim i političkim statusom quo. Doprinos obnovi sistemske analize i kritike kapitalizma i teorijskom produbljivanju njihove recepcije u regiji, nadamo se, doprinos je i afirmaciji perspektive njegova nadilaženja.

 

O radu Centra za radničke studije se možete informisati na njihovom sajtu www.radnickistudiji.org

 

 

Komentari