Panel: KULTURA I NACIONALNA TRAUMA

Veliki panel pod nazivom “Kultura i nacionalna trauma”, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) održaće se u utorak 27. septembra u 19 časova u Domu omladine Beograda.

Ovo je prvi u nizu javnih panela koje će Zaprokul organizovati u narednom periodu, a koji su namenjeni široj publici. Imajući u vidu značaj teorijskog promišljanja nacionalnog identiteta predstavićemo ugledne autore iz različitih oblasti sa namerom da kroz razgovor osvetlimo kulturne refleksije naših kolektivnih trauma.

Zavod za pruočavanje kulturnog razvitka, izdavač časopisa Kultura, pokreće javni dijalog o pitanju kulture i nacionalne traume, izuzetno važnoj temi za našu kulturu i kulturnu politiku koja je predstavljena u jednom od izdanja ovog časopisa.

,,Teorija kulturne traume od posebnog je značaja za razumevanje naše kulture. Nema prevazilaženja traume – iza koje uvek stoji neko pretrpljeno zlo – bez suočavanja s njom, bez slobodne rasprave o njoj i njenog umetničkog uobličenja”, uvodna je reč glavne urednice dr Slađane Ilić u tematu časopisa Kultura posvećenom ovom pitanju.

Na panelu će učestvovati autori tekstova u ovom tematu, kao i širi krug sagovornika iz različitih oblasti nauke i umetnosti. Očekujemo da će temat, kao i javni dijalog njime pokrenut, biti važan korak u aktivnijem odnosu naše kulture, ali i države, prema osvešćivanju naših kolektvnih trauma, pa i stvaralački lekovitom suočavanju sa njima.

Program se realizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda i Muzejem žrtava genocida.

Učestvuju:

dr Bojan Jovanović, antropolog

 doc. dr Slobodan Reljić, sociolog i novinar

prof. dr Predrag J. Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju

prof. dr Miloš Ković, redovni profesor, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

dr Svetlana Šeatović, naučni savetnik, Institut za književnost i umetnost

Goran Radovanović, filmski reditelj i scenarista

Moderator panela: dr Slađana Ilić, glavna urednica časopisa „Kultura“, priređivač temata „Kultura i nacionalna trauma“.

Komentari