Tribina: Granice ličnih opsesija

Ciklus tribina: PSIHOTERAPIJSKE PRIČE

Govori: Nikola Krstić, master geštalt psihoterapije, osnivač i učitelj Geštalt Akademije, škole i istraživačkog centra geštalt psihoterapije.

Moderator: Uroš Pavlović, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom, osnivač Asocijacije edukativnih praksi

 

U duhu savremenog doba, kao pojedinci imamo mnogo uloga i indentiteta koji zahtevaju od nas određeni nivo adaptacije i žrtvovanje zarad upešnog prilagođavanja. Ponekad ti zahtevi postaju naše opsesije koje, mimo naše volje, troše naše resurse, snagu i energiju zarad nečeg velikog.

Da li se to nešto ikada ispuni? Kada je dobro vreme da stanemo sa našom opsesijom i da li je ona neophodna da bi se ispunio određeni cilj?

Želimo da budemo najbolji, da postignemo najbolje rezultate u poslu, da budemo savršeno romantični partneri u idealno skladnim vezama…

Do koje granice nas ta opsednutost motiviše, a kada počinje da nas guši i sputava?

Često slušamo o sve većem prisustvu opsesivno kompulzivnog poremećaja, da li su te prisline i opsesivne misli nekada u korenu bile korisne? Čemu one služe i od čega nas štite?

Više o svemu ovome u razgovoru sa psihoterapeutom Nikolom Krstićem, autorom knjige o iskustvima klijenata i psihoterapeuta pod nazivom „Vodič za toplokrvne“ u kojoj sa čitaocioma deli psihoterapijske priče zasnovane na istinitim terapijskim događajima.

******************************************

Nikola Krstić, master geštalt psihoterapije, osnivač i učitelj Geštalt Akademije, škole i istraživačkog centra geštalt psihoterapije.

Nakon studija filozofije odlučuje se za master studije iz primenjene psihologije i specijalističke psihoterapijske studije na akreditovanom evropskom Institutu za psihoterapiju „Geštalt studio Beograd“ pod vođstvom dr Lidije Pecotić, gde je nakon petogodišnje edukacije stekao zvanje psihoterapeuta, a nakon deset godina predanog bavljenja teorijom i praksom psihoterapije i zvanje mastera psihoterapije na Institutu za psihoterapiju na Malti. Član je Udruženja psihoterapeuta Srbije, nosilac nacionalnog psihoterapijskog sertifikata, evropskog sertifikata geštalt psihoterapeuta, internacionalnog supervizijskog sertifikata za geštalt psihoterapiju.

Svoj rad sa najrazličitijim kategorijama klijenata otpočinje tokom 2009. godine i razvija ga do danas. Klijenti ga opisuju kao prijatnog i senzibilnog, ali trezvenog i harizmatičnog terapeuta izuzetne širine.

Od 2006. godine Nikola sarađuje na mnogim projektima, radi u edukaciji ili nastavi sa decom i mladima različitog uzrasta, saradnik je više pedagoško- obrazovnih institucija, drži javna predavanja o značaju psihoterapije i mentalnog zdravlja, vodi psihološke radionice i grupe za lični rast i razvoj. U slobodno vreme piše članke, priče i eseje, bavi se fotografijom, filmom, član je više sportskih i planinarskih udruženja.

Komentari