Odri Lord „ZAMI: Novo čitanje mog imena“

Organizacija: Knjižara BEOPOLIS i Dom omladine Beograda

Moderatorka: Marija Radoman.
Sagovornice: Emilija Epštajn, Aleksandra Galonja, Nađa Bobičić.

 

Odri Lord (1934 – 1992) je bila karipsko-američka književnica, radikalna feministkinja, lezbejka i aktivivistkinja za građanska prava. Za sebe je govorila da je „crnkinja, lezbejka, majka, borkinja, pesnikinja koja je posvetila život borbi protiv rasizma, seksizma, klasizma i homofobije“. Njen identitet crne lezbejke postavio ju je u jedinstvenu poziciju sa koje je mogla da javno govori o problemima u vezi sa građanskim pravima, feminizmom i opresijom. Njen rad bio je široko i nagrađivan i kritikovan usled elemenata socijalnom liberalizma i seksualnosti.

“ZAMI Novo čitanje mog imena” je biomitografija, novi žanr koji kombinuje istoriju, biografiju i mitologiju.
ZAMI na karipskom dijalektu znači“ žene koje žive i rade zajedno i koje su istovremeno i prijateljice i ljubavnice“. Knjiga počinje odrastanjem spisateljice 40tih i 50tih godina u Harlemu, opisuje njen kompleksan odnos sa majkom, rasizam i prilike u američkom društvu, izazove sa kojima se spisateljica suočavala tokom puberteta. Zatim kasnije prati njen odlazak u Meksiko, gde studira i radi, upoznaje nove žene sa kojima započinje ljubavne odnose.

Pored “ZAMI”, druga poznata knjiga Odri Lord, koja je prevedena kod nas je „Sestre Autsajderke“. Biti autsajderka jeste i snaga i slabost. Pa ipak, bez zajednice zasigurno nema oslobođenja, nema budućnosti, samo najslabijeg i privremenog primirja između mene i moje opresije.

Komentari