Tribina: “KAKO DO PRAVEDNE PLATE U SRBIJI?”

U saradnji sa Domom omladine Beograda, Savez samostalnih sindikata Beograda poziva vas na tribinu „Kako do pravedne plate?”.
Kao što je navedeno u Proglasu koji je objavljen na Dan dostojanstvenog rada, sindikati se moraju boriti da radnici dobiju pravedne plate – plate od kojih oni i njihove porodice mogu da žive, a dostojanstven rad, u čijem centru je sam radnik, ne sme biti privilegija samo šačice zemalja, pa čak i tek šačice sektora u zemljama razvijenog kapitalizma.

Ovu godinu dočekujemo inflacijom koja je obesmislila plate ogromnog broja radnika, a posebno ugrozila radnike koji primaju minimalac, koji danas žive na samoj ivici siromaštva. Nakon što je vlada odbila da koriguje minimalac za poslednji kvartal tekuće godine i jednostrano donela odluku o povećanju za 2023. od samo 14,3%, sindikati imaju dužnost da artikulišu nezadovoljstvo svojih članova i svih radnika i da nateraju i poslodavce i državu na pravedniju raspodelu profita.

Situacija o kojoj govorimo nije specifična samo za Srbiju – sa njom se suočavaju sindikati i radnici širom sveta. Neretko, oni organizuju šire društvene kampanje, kako bi nametnuli ova pitanja u javnosti i izborili se za socijalni dijalog. Jedan od primera je i aktuelna kampanja „Što je dosta – dosta je“ (Enough is Enough, wesayenough.co.uk) u Velikoj Britaniji, koju predvode upravo sindikati. Da li je došao trenutak da ovakvu ulogu preuzmu i sindikati u Srbiji i kako se organizovati – neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore.

 

Komentari