Promocija knjige Dragana Gage Popovića „Panoptikum“

Pred vama je zbirka pripovedaka i novela o nama samima. Prozno delo u kojem su sažete naše iluzije. Hronika o laganom nestanku sveta koji nas je koliko do juče okruživao. Zbirka “Panoptikum” nije sentimentalni lament nad našim životima, već zapis o našem odrastanju i umiranju.

 

Dragan Gaga Popović pripoveda storije inspirisane stvarnim i fiktivnim ljudima i mestima u kojima je širom sveta boravio. Srešćete ljude sa margine društva, umrtvljene i životne, zaleđene u svom odrastanju ili starenju. Pisac ih opisuje u njihovom prirodnom ambijentu, onako kako ih je zatekao ili zamislio, u vedrim i mračnim stanjima, nasmejane i vesele, ponekad dekadentne, socijalno neadaptivne, katkad izgubljene u vremenu i prostoru. Delom lepe i ružne, poštene i pokvarene, a delom voštane i uvenule, pa ipak vredne spomena.

Pisac suvereno vlada detaljima, što pripovedanju daje svežinu, čak i u opisu davnašnjih događaja na ostrvu Elba, na primer, u dubokom XIX veku, u vreme prve konfinacije Napoleona Bonaparte. U svakoj priči pisac uverljivo dokazuje čitaocu da je „na licu mesta”, kao u pričama gde glavni zaplet, mesto ogađanja i njegove junake nenametljivo, ležerno, en passant, vezuje za neku znamenitu ličnost – brežuljak sa koga je slikao Gustav Klimt, kuću u kojoj je živeo Ogist Renoar, Strawberry fields u Njujorku, nedaleko od mesta gde je ubijen Džon Lenon…

Zašto su svi smešteni u Panoptikum? Bog će ga znati.

 

Dragan Gaga Popović (septembar 1957.) je beogradski novinar i pisac. Studirao je pravne nauke na Beogradskom univerzitetu.Već tokom studija, iz puke radoznalosti, počeo je da se zanima za novinarstvo. I opijen magijom prazne šlajfne koju treba napisati „za juče”, vezao se za „štamparsko olovo”, koje mu je postalo sudbina.

Početkom osamdesetih godina počeo je da objavljuje tekstove u najznačajnijim srpskim novinsko-izdavačkim kućama: „Jež”, „Borba”, „Novosti 8” – „Osmica”, „BIGZ”, „Politika”… Uređivao je i pisao tekstove kako za periodične magazine, tako i za dnevne novine.

Sredinom 2018. godine objavio je prvo, a 2019. godine i drugo izdanje svog romana „Žig”, čija se ekranizacija očekuje u narednom periodu u realizaciji beogradske produkcijske kuće „Vision team”. Zbirka „Panoptikum” pisana je od 2020. do 2022. godine, u vreme pandemije.
Živi i (ponešto) radi u Zemunu.

Komentari