Književno veče: Nina Jargekov u Beogradu

U razgovoru učestvuju: Nina Jargekov; Katarina Trajković, prevoditeljica romana i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović
Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti!

Francuski institut u Srbiji, Arhipelag i Dom omladine Beograda organizuju susret i razgovor s poznatom francuskom književnicom Ninom Jargekov, autorkom romana Dvojno državljanstvo.

Književno veče Nine Jargekov deo je turneje ove autorke po Srbiji, tokom koje će u prvoj nedelji decembra posetiti i Novi Sad i Kragujevac, obići nekoliko kulturnih institucija i imati više susreta sa piscima i čitaocima u Srbiji. Nina Jargekov dolazi u Srbiju na poziv Francuskog instituta u Srbiji i Izdavačke kuće Arhipelag.

 

Srpsko izdanje romana Dvojno državljanstvo u Arhipelagu prvo je izdanje ovog romana Nine Jargekov izvan francuskog jezika.

 

Za ovaj roman, objavljen krajem prošle godine u Francuskoj, Nina Jargekov je dobila Nagradu „Flor“.

 

Dvojno državljanstvo je roman o ženi koja pati od amnezije a obrela se na aerodromu, s dva pasoša, dve kulture, dva jezika. „Budiš se na aerodromu. Ne znaš ko si, ni kuda ideš. Imaš u torbu dva pasoša. Nosiš sjajnu krunu, a osećaš se kao ukradeni auto. Kako iz ove amnezije osmisliti život? Ponoviti ga? Iako su to, u stvari, bila dva života?“ tako se junakinja romana pita u jednom izuzetnom trenutku svog života koji deli s mnogim emigrantima, iseljenicima i mladim ljudima u Evropi čiji su identiteti i državljanstva ukršteni.

 

Kao što i sam naslov sugeriše, to je ključna tema novog romana Nina Jargekov: kako se nositi sa dve kulture, sa dva jezika, sa dva senzibiliteta, kako, u stvari, voditi dvostruki život? Ili, s druge strane, kako podržati zemlju u kojoj živimo kada se ona, po svemu sudeći, sprema da usvoji Zakon o zabrani dvojnog državljanstva?

 

Rođena 1980. godine, Nina Jargekov je francuska književnica mađarskog porekla. Piše romane, bavi se prevođenjem i sociologijom. Doktorirala je iz oblasti sociologije prava. Predaje na univerzitetu. Pruža i obuku za socijalne radnike koji rade s porodicama u teškoćama. Takođe je francuski-mađarski i mađarski-francuski prevodilac iz sudske administracije. Dobitnik je „Misije Stendal“ (2012), stipendije francuskog Nacionalnog centra za knjigu, kao i Nagrade „Flor“ za roman Dvojno državljanstvo (2016). Objavila je romane: Ubiti Katrin (2009), Bićete moji svedoci (2011) i Dvojno državljanstvo (2016). Nina Jargekov živi u Parizu.

Komentari