Klaudio Magris u Beogradu: promocija romana “DUNAV”

Organizacija: Arhipelag, Italijanski institut za kulturu i Dom omladine Beograda

O Klaudiju Magrisu i “Dunavu” govore prevodilac dr Snežana Milinković, i pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović. Klaudio Magris će razgovarati sa čitaocima i potpisivati primerke “Dunava” i drugih knjiga objavljenih u izdanju Arhipelaga.

Magrisov “Dunav”, jedna od najznačajnijih knjiga savremene italijanske i evropske književnosti, objavljena je u izdanju Arhipelaga u prevodu Snežane Milinković, prevodioca i profesorke italijanske književnosti na Univerzitetu u Beogradu. Veliki italijanski pisac

Prepoznat kao životno delo jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca, Magrisov Dunav je velika priča o priča o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Na obalama Dunava se živi i misli, traje i održava vitalizam trajanja, smenjuju događaji i nastaje razumevanje tih događaja. I časovi uzleta i časovi patnje, kako pokazuje istorija Evrope i istorija samog Dunava, intenzivniji su na obalama ove reke. Magrisov roman je veliko i uzbudljivo svedočanstvo o ulozi jedne reke u evropskom iskustvu i stvarnosti, kulturi i istoriji.

 

Magrisov roman je oblikovan kao književna arheologija Dunava u kojoj priča lucidno i zanosno prati slojeve kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Slikajući ljudske sudbine na ključnoj evropskoj reci, kao u istoriji, tako i u savremenosti, Magris je napisao zanosnu, uzbudljivu i nezamenljivu knjigu u kojoj se beskrajno uživa i beskrajno mnogo uči i saznaje o Dunavu.

 

Otkrivajući nam Dunav kao veliku i nikada do kraja ispričanu priču, Magrisova čudesna knjiga je najveći putnički roman moderne književnosti.

 

Pre “Dunava” Arhipelag je objavio romane Klaudija Magrisa “Vi ćete, dakle, razumeti”, “Nagrađanja o jednoj sablji” i “Drugo more”, kao i knjigu novela “Mikrokosmosi” koja govori o Mediteranu čiji je Trst jedno od magičnih središta.

 

Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti!

Komentari